Κόσμος|14.11.2019 14:41

«Λευκά Κράνη»: Αυτοκτόνησε ο ιδρυτής της οργάνωσης - Eπί 3 ώρες κατέθετε η σύζυγος

Newsroom

Σε αυτοκτονία, σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, οφείλεται ο θάνατος πρώην αξιωματικού του Βρετανικού Στρατού και συνιδρυτή της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» στη Συρία, ο οποίος βρέθηκε νεκρός κοντά στο σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη, στη μέση του δρόμου, με κατάγματα στα πόδια. 

Στο μεταξύ, οι αρχές έχουν απαγορεύσει στη σύζυγό του Emma Hedvig Christina Winberg να εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, συμπληρώνοντας πως η Winberg κατέθετε επί τρεις ώρες την Τετάρτη (13 Νοεμβρίου 2019).

(AP_Images)

Πάντως, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υπογράμμιζαν το γεγονός πως ο Le Mesurier πρόσφατα είχε ζητήσει ιατρική βοήθεια λόγω υπερβολικού άγχους, ενώ έκανε συχνά χρήση υπνωτικών και αντικαταθλιπτικών χαπιών.

Η σύζυγος του πρώην αξιωματικού υποστήριξε πως ο άντρας της δύο εβδομάδες πριν φύγει από τη ζωή είχε παρουσιάσει αυτοκτονικές τάσεις. Ωστόσο, η οικιακή βοηθός που είχε το ζευγάρι στο σπίτι υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτε σχετικό. 

Η σορός του Le Mesurier στάλθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, χώρα καταγωγής του θανόντος. 

T

Ποια είναι τα «Λευκά Κράνη»

Τα «Λευκά Κράνη» συστήθηκαν το 2014 ως εθελοντική δύναμη διασωστών. Η οργάνωση έγινε ευρύτερα γνωστή από τα λευκά κράνη που φορούσαν τα μέλη της. Σε αυτήν ανήκαν επαγγελματίες από όλους τους κλάδους. Η ομάδα υποστηρίζει ότι έχει σώσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας, ενώ προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης το 2016. Εκτός από τη διάσωση ανθρώπων, εκτελούσαν έργα, επανασυνέδεαν το ηλεκτρικό ρεύμα και προστάτευαν κτίρια.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα «Λευκά Κράνη» θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, ενώ ανάλογες κατηγορίες έχουν υπάρξει και από την πλευρά της Ρωσίας, αξιωματούχοι της οποίας είχαν κάνει λόγο για τον «σκιώδη και σκοτεινό» ρόλο που είχε ο Le Mesurier κατά τη συριακή κρίση.

T

νεκρόςΣυρίαΤουρκίαΛευκά κράνη