Κόσμος|15.11.2019 14:58

Ανάλυση από Ιγνατίου και Ζαχαράκη στο Open TV για το ραντεβού Τραμπ-Ερντογάν

Newsroom

Μπορεί οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας να βρίσκονται σε δυσχερές σημείο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει στις σχέσεις Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, ο Τραμπ έστρωσε «κόκκινο χαλί» στον Τούρκο ομόλογό του.

Μάλιστα, ο πλανητάρχης έφτασε στο σημείο να εξυπηρετήσει τον Ερντογάν, καθώς κάλεσε στον Λευκό Οίκο πέντε από τους επικριτές του στη Γερουσία, μεταξύ των οποίων είναι και ο Λίντσεϊ  Γκράχαμ. Ο τελευταίος, μετά το τέλος της συνάντησης, σταμάτησε τη διαδικασία στη Γερουσία για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, που είχε ζητήσει λίγες ώρες πριν ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Η συνάντηση Τραμπ - γερουσιαστών ίσως να ήταν η μεγαλύτερη εξυπηρέτηση που θα μπορούσε να κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Τούρκο ομόλογό του. Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι γερουσιαστές θα μπορούσαν να σταματήσουν τα σχέδια νόμου Αμερικανών νομοθετών εναντίον της Τουρκίας. Όπως είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο Ερντογάν δεν έδωσε καμία απάντηση στον Τραμπ για τη μη λειτουργία του ρωσικού συστήματος S-400.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσέφερε στον «σουλτάνο» το σύστημα Patriot, την επιστροφή στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35 και αύξηση εμπορικών συναλλαγών στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Παρ' ολα αυτά, εκείνος δεν μετακινήθηκε από τις αρχικές του θέσεις και δέχτηκε μόνο να ξεκινήσει μία συζήτηση για το εν λόγω θέμα από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Με αυτό τον τρόπο, όπως είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο Ερντογάν κερδίζει χρόνο στο θέμα της αναβολής κυρώσεων.

Σημειώνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ καθόρισε την ημερομηνία της συνάντησης του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Νοεμβρίου, για να συμπέσει με την έναρξη της τηλεοπτικής μετάδοσης των διαδικασιών για την καθαίρεσή του, πιστεύοντας ότι οι δημοσιογράφοι και η κοινή γνώμη θα στρέψουν την προσοχή τους εκεί.

Ακόμη, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Open TV στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν πέτυχε την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία και ζήτησε να χαριστεί το βαρύτατο πρόστιμο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ετοιμάζεται να επιβάλει το δικαστήριο σε τουρκική τράπεζα.

Πώς αξιολογεί η Τουρκία τη συνάντηση

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος πρόεδρος προκειμένου να απαντήσει στις πιέσεις που δέχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ έφερε ως επιχείρημα την Ελλάδα. Συγκεκριμένα είπε στον Αμερικανό πρόεδρο, γιατί δεν πιέζει την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τους S-300 για να πάρει και εκείνη το σύστημα Patriot. «Γιατί δεν τους πουλάς τους Patriot» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχαράκη, ο Ερντογάν μαλλον ξέχασε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν τοποθέτησε ούτε και έθεσε σε λειτουργία το συγκεκριμένο σύστημα. Πάντως ξεκαθάρισε πως ακόμα και αν πάρει Patriot από τις ΗΠΑ οι σχέσεις του με τη Ρωσία δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Ντόναλντ ΤραμπΗΠΑΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν