Κόσμος|28.11.2018 20:12

Θρησκεία και οικονομικοί δείκτες (infographic)

Έρη Πανσεληνά

Οι αριθμοί δείχνουν μια συσχέτιση ανάμεσα στη θρησκεία και στην ευημερία: όσο περισσότερο μειώνεται η σημασία της θρησκείας την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τόσο ευνοείται η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία της χώρας.

Αν κοιτάξει κανείς την κατάταξη των χωρών του πλανήτη βάσει της σημασίας που έχει η θρησκεία για τους πολίτες της και βάσει οικονομικής ευημερίας θα διαπιστώσει ότι στις χώρες με το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο (ευημερία) η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο για πάνω από το 90% των κατοίκων.

Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για τη σύνδεση αυτών των δύο παραγόντων καταλήξαμε σε μία έρευνα των Πανεπιστημίων του Μπρίστολ και του Τενεσί, που μελέτησε την επίδραση που έχει η θρησκεία στην οικονομία. 

Συγκεκριμένα, μελέτησε τη συσχέτιση της μετατροπής 109 κρατών σε κοσμικά από τις αρχές έως τα τέλη του 20ού αιώνα με την οικονομική ανάπτυξη και κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: η εκκοσμίκευση ήταν εκείνη που προηγήθηκε και οδήγησε (πιθανόν μαζί με άλλους παράγοντες) στην οικονομική ανάπτυξη και όχι το αντίστροφο (πολλοί υποστήριζαν ότι η οικονομική αλλαγή ήταν που μείωσε τον ρόλο της θρησκείας στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων).

Μάλιστα οι ερευνητές σε μια κλίμακα που χρησιμοποίησαν για να «ποσοτικοποιήσουν» την εκκοσμίκευση, διαπίστωσαν ότι μία μονάδα σε αυτήν την κλίμακα οδηγεί σε αύξηση του κατά κεφαλήν GDP: κατά 1000 δολάρια έπειτα από 10 χρόνια, κατά 2800 δολάρια έπειτα από 20 χρόνια και κατά 5000 δολάρια έπειτα από 30 χρόνια.

θρησκείαδιαχωρισμός κράτους εκκλησίας