Κόσμος|15.11.2019 13:04

Αντιπρόεδρος Τουρκίας: Ο «Πορθητής» άρχισε γεωτρήσεις νότια της Καρπασίας

Μαρία Ζαχαράκη

Την έναρξη νέας γεώτρησης νότια της Καρπασίας από τον «Πορθητή» ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Ο Φουάτ Οκτάι, ο οποίος εκπροσωπεί την τουρκική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 36η επέτειο της ίδρυσης του ψευδοκράτους, δήλωσε ότι «το πλωτό γεωτρύπανό μας "Πορθητής" ξεκίνησε χθες τη νέα του δραστηριότητα νότια του ακρωτηρίου της Καρπασίας, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του εντός της υφαλοκρηπίδα μας».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Ε.Ε., σημείωσε ότι «δεν έχει καμία νομική ισχύ το πλαίσιο κυρώσεων που εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. με το πρόσχημα της διεξαγωγής γεωτρήσεων στην Aνατολική Μεσόγειο από την πλευρά μας».

Τόνισε δε ότι «οι δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ έχει τόσο βαθιές ρίζες, που κανένα φυσικό πρόσωπο ή ομάδα δεν μπορεί να τους θέσει υπό υποθήκη».

Ο Φουάτ Οκτάι κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι εκμεταλλεύεται τη θέση της στην Ε.Ε., αλλά δεν πρόκειται να αποτρέψει τα σχέδια της Τουρκίας.

«Η Ε/Κ πλευρά, που ζει με την ψευδαίσθηση ότι είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού, πιστεύει ότι θα φέρει την τουρκική πλευρά σε δύσκολη θέση εκμεταλλευόμενη την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ότι θα την αποτρέψει».

Καμία παραχώρηση

«Στο ζήτημα των υδρογονανθράκων δεν πρόκειται να κάνουμε την παραμικρή παραχώρηση» τόνισε ο Φουάτ Οκτάι, ο οποίος αποκάλυψε μάλιστα ότι τον περασμένο μήνα η Τουρκία επικαιροποίησε το Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας προσθέτοντας ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε δραστηριότητες στην ανατ. Μεσόγειο.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος για να περάσει μήνυμα αποφασιστικότητας εξήρε για άλλη μια φορά την ισχύ της Τουρκίας σε κάθε επίπεδο.

«Είμαστε πολύ πιο δυνατοί από χθες με τις δυνατότητες μας που έχουμε αποκτήσει και  αύριο θα είμαστε ισχυρότεροι από σήμερα. Εκτός από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες μας, επιδεικνύουμε την αποφασιστικότητά μας και με τη στρατιωτική ισχύ με την ενεργειακή μας πολιτική».

Ανέφερε επίσης ότι το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ δραστηριοποιείται εντός της λεγόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας και το Μπάρμπαρος Χαϊρεντίν Πασά συνεχίζει τις έρευνές του στις περιοχές που έχει δώσει σχετική άδεια το ψευδοκράτος προς τα Τουρκικά Πετρέλαια.

6 κράτη, ένα έθνος

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι σήμερα μπορεί να υπάρχουν 6 ξεχωριστά κράτη στον κόσμο, ανάμεσά τους και το ψευδοκράτος, αλλά το έθνος παραμένει ένα. «Υπάρχουν 300 εκατομμύρια Τούρκοι σε όλον τον κόσμο», υποστήριξε ο Φουάτ Οκτάι, επαναλαμβάνοντας τα περί γενοκτονίας των Ελληνοκυπρίων κατά των Τουρκοκυπρίων.

«Ο πρώτος ηγέτης που διεξήγαγε τον αγώνα για την ελευθερία ενάντια στις σκανδαλώδεις θηριωδίες και τη γενοκτονία των Ελληνοκυπρίων ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς», είπε ο Φουάτ Οκτάι συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «από τις αρχές της δεκαετίας του '60 έως την Ειρηνευτική Επιχείρηση (1974), οι αιματηρές επιθέσεις της ΕΟΚΑ που στόχευαν τους Τούρκους στο νησί, οι επιδρομές σε χωριά και τα γεγονότα στη Λευκωσίας είναι χαραγμένα ως μαύροι λεκέδες στην ιστορία».

ΠορθητήςΚαρπασίαΦουάτ Οκτάιγεωτρήσεις