Κόσμος|19.11.2019 11:30

Ευρωπαϊκή Ένωση: Στο τραπέζι η διεύρυνση - Συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2020

Μαρία Ψαρά

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αναμένεται να συζητηθούν ξανά το θέμα της διεύρυνσης και οι διαδικασίες ένταξης νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το «μπλόκο» του Μακρόν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

Ένα δισέλιδο non paper πρόκειται να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης, το οποίο είναι «υπερβολικό σε σχέση με το κράτος δικαίου» και «υπεροπτικό», αφού προβάλλει διαδικασίες που ήδη υπάρχουν ως νέες. Ανάμεσα στις αλλαγές που προτείνει είναι η αντιστροφή της διαδικασίας, δηλαδή ο «μηδενισμός του κοντέρ» σε περίπτωση λάθους, αλλά και ότι μια χώρα πρέπει να νομοθετήσει, να εφαρμόσει και να πείσει την Ε.Ε. για τις προθέσεις της.

Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι μόνο η Δανία, η Ολλανδία και η Ισπανία βλέπουν με καλό μάτι την πρόταση – η κάθε χώρα για τους δικούς της λόγους. Γενικά, όπως λέγεται, όμως, πάντα με επικριτική διάθεση, η Γαλλία επιχειρεί να σταματήσει κάθε διεύρυνση.

Πρακτικά, η συζήτηση θα ξεκινήσει σήμερα, αλλά δεν αναμένονται ούτε συμπεράσματα, ούτε περαιτέρω ξεμπλοκάρισμα. Οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να το κάνουν αυτό τον Μάρτιο, μετά τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Πάντως, σίγουρα μετά τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Επίσης, χθες το βράδυ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έφτασαν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2020. Όχι, όμως, τον μεσοπρόθεσμο (τον 7ετή) που θα συζητήσουν επίσης σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.  

Κατά τ’ άλλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να αναλάβει τελικά ως πρόεδρος της Κομισιόν την 1η Δεκεμβρίου, μετά την έγκριση και του τελευταίου επιτρόπου χθες.

Η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο Ούγγρος πήρε το «πράσινο φως» για το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης. Στις 27/11, οι ευρωβουλευτές θα εγκρίνουν (;) το σύνολο της Κομισιόν στο Στρασβούργο, ενώ από 1ης Δεκεμβρίου θα έχουμε Έλληνα αντιπρόεδρο στην Κομισιόν. Στα αξιοσημείωτα εντάσσεται και το πρώτο ντιμπέιτ Τζόνσον - Κόρμπιν στο Λονδίνο.

Παράλληλα ξεκινά και το συνέδριο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ, το οποίο θα αναδείξει τον Τουσκ ως νέο Πρόεδρο. Όπως αναμένεται, θα πάει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, αύριο Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 έχουμε Σύνοδο ΥΠΕΞ στο ΝΑΤΟ (μάλιστα, αναμένεται η άφιξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια) και την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, η οποία είναι θετική.

Ευρωπαϊκή ΕπιτροπήΕυρωπαϊκή Ένωση