Κόσμος|29.11.2018 09:46

Ρωσία - Ουκρανία: Ψυχροπολεµικό κλίµα για το θερµό επεισόδιο

Newsroom

Oριακά πολεµική κινητικότητα, τόσο από την πλευρά της Ουκρανίας όσο και από την πλευρά της Ρωσίας, παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα, στον απόηχο του θερµού επεισοδίου στο Στενό του Κερτς µε τη σύλληψη 24 Ουκρανών ναυτικών και την κατάληψη τριών ουκρανικών πλοίων από τις ρωσικές δυνάµεις.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, σε µια προσπάθεια να δικαιολογήσει την κήρυξη στρατιωτικού νόµου σε µεγάλες περιοχές της Ουκρανίας αλλά και να τραβήξει το βλέµµα της διεθνούς κοινότητας στα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η χώρα του, υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι η Ουκρανία είναι αντιµέτωπη µε το «ξέσπασµα ενός ολοκληρωτικού πολέµου µε τη Ρωσία».

Ο Ποροσένκο σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε, µεταξύ άλλων, ότι «ο αριθµός των (ρωσικών στρατιωτικών) µονάδων οι οποίες σταθµεύουν κατά µήκος των συνόρων µας έχει αυξηθεί σηµαντικά. Μια ευρείας κλίµακας ένοπλη σύρραξη µε τη Ρωσία απειλεί τη χώρα».

Με αφορµή τις δηλώσεις αυτές, αξίζει να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα τα οποία επικαλούνται ανώνυµες πηγές, εδώ και καιρό η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ να στήσουν στρατιωτική βάση σε ουκρανικό έδαφος, ενώ ενδιαφέρον έχουν και άλλα δηµοσιεύµατα από τον Σεπτέµβριο, σύµφωνα µε τα οποία το Κίεβο σχεδιάζει να κατασκευάσει ναυτική βάση στην Αζοφική.

Στις δηλώσεις Ποροσένκο απάντησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιµίρ Πούτιν, ο οποίος µιλώντας σε οικονοµικό φόρουµ στην Μόσχα ανέφερε: «Ηταν (σ.σ.: το περιστατικό στον πορθµό του Κερτς) χωρίς καµία αµφιβολία µια προβοκάτσια. Ηταν ενορχηστρωµένη από τον πρόεδρο εν όψει των 
εκλογών.

Ο πρόεδρος έρχεται πέµπτος σε δηµοτικότητα και έτσι έπρεπε να κάνει κάτι. Χρησιµοποιήθηκε ως πρόσχηµα για να επιβληθεί στρατιωτικός νόµος». Σύµφωνα µε τον πρόεδρο Πούτιν, οι χώρες της ∆ύσης είναι διατεθειµένες να συγχωρέσουν τους Ουκρανούς πολιτικούς και τις ανεπάρκειές τους, γιατί «τσιµπάνε» στην αντιρωσική αφήγηση που προωθεί το Κίεβο.

«Τι έπρεπε να κάνουν;»

Σύµφωνα µε τον ίδιο, «στρατιωτικά σκάφη εισέβαλαν σε ρωσικά χωρικά ύδατα και οι χειριστές τους δεν απαντούσαν. Τι έπρεπε να κάνουν; Θα συνέβαινε το ίδιο σε οποιαδήποτε χώρα, αυτό είναι απολύτως προφανές. Αυτά τα χωρικά ύδατα ήταν δικά µας πάντα, ακόµα και πριν η Κριµαία ενωθεί µε τη Ρωσία».

Σε αυτό το σηµείο αξίζει να σηµειωθεί ότι, στο πλαίσιο της έντασης που επικρατεί και πάλι στις σχέσεις Κιέβου - Μόσχας, παίρνει τελείως άλλη χροιά η (πιθανότατα από καιρό ληφθείσα) απόφαση του Κρεµλίνου να αναπτύξει άλλη µια συστοιχία S-400 στην Κριµαία (έχει ήδη τρεις), ούτως ώστε να αυξήσει περισσότερο τον εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα που καλύπτεται από τη ρωσική αεράµυνα.

Η ανάπτυξη οπλικών συστηµάτων στην Κριµαία έχει ήδη αποδοκιµαστεί από τις ΗΠΑ, ενώ λίγες ώρες µετά το επεισόδιο στον πορθµό του Κερτς ο Αµερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραµπ απείλησε να ακυρώσει την προγραµµατισµένη συνάντησή του µε τον Ρώσο οµόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου της G20, τονίζοντας: «∆εν µου αρέσει καθόλου αυτή η επιθετικότητα»

επεισόδιαΟυκρανίαΡωσία