Κόσμος|19.11.2019 14:25

Ερντογάν: Θα στραφούμε αλλού, αν δεν μας δώσουν τα F-35

Newsroom

«Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές…» διεμήνυσε πάλι σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αναφορικά με τα αμερικανικά μαχητικά F-35, που οι ΗΠΑ αρνούνται να παραδώσουν στην Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, έκανε έναν απολογισμό της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «ωφέλιμη», παρόλο που δεν λύθηκαν αρκετά από τα προβλήματα. Τουλάχιστον οι δύο χώρες δεν έγιναν όμηροι, όπως είπε, αυτών των προβλημάτων. Συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ και το θέμα των S-400 και των F-35 και συμφώνησαν να βρεθούν τρόποι επίλυσης.

«Εξήγησα στον κ. Τραμπ ότι δεν πρόκειται να ακυρώσουμε το πρόγραμμα των S-400 και η όποια λύση θα πρέπει να βρεθεί με βάση αυτό το δεδομένο. Η έντονη επιμονή μάλιστα των ΗΠΑ αποτελεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Όσον αφορά στο θέμα των F-35, του είπαμε επίσης πως, αν επιμείνουν στην παρούσα αδιάλλακτη στάση, η Τουρκία θα αναγκαστεί να στραφεί προς άλλες αγορές».

Βασικό θέμα των συνομιλιών που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν το Συριακό, όπως είπε. Μάλιστα τον ενημέρωσε ότι οι τουρκικές αρχές έχουν καταφέρει να αποσπάσουν σημαντικές πληροφορίες από τη σύζυγο του αρχηγού του ISIS, Αλ Μπαγκνταντί, τον οποίο σκότωσαν οι ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

Απαξιωτικός εμφανίστηκε όταν αναφέρθηκε στον αρχηγό των Κούρδων της Συρίας, Μαζλούμ Κομπάνι. «Ποιος Μαζλούμ Κομπάνι; Δεν υπάρχει κανείς τέτοιος» είπε, χαρακτηρίζοντάς τον «δολοφόνο που έχει πάρει τα κεφάλια εκατοντάδων ανθρώπων». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι έχει ενημερώσει και τους Αμερικανούς και τους Ρώσους για τον Κομπάνι, στέλνοντας ακόμη και οπτικο-ακουστικό υλικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναγνώρισε επίσης ότι ο Ντόναλντ Τραμπ λόγω των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ σε ένα χρόνο διατηρεί μία επιφυλακτική στάση απέναντι στην Τουρκία, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι όταν τελειώσει η προεκλογική περίοδος οι σχέσεις των δύο χωρών θα ενισχυθούν.

F-35Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν