Κόσμος|29.11.2018 15:34

Αποκλειστικό: Εγκρίνεται το κείμενο του Καταστατικού της νέας ενωμένης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Μαρίνα Ζιώζιου

Σήμερα η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Έθνους, ολοκληρώνει την έγκριση του κειμένου του Καταστατικού της νέας ενωμένης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Είναι και η τελευταία μέρα των εργασιών της. 

Αυτό το Καταστατικό θα κληθεί να το εγκρίνει με τη σειρά της και η Ενωτική Σύνοδος της Ουκρανίας. Μετά από αυτό, θα δοθεί ο Τόμος Αυτοκεφαλίας.  Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ενωτική Σύνοδο θα συμμετάσχουν όλοι οι ιεράρχες, από οποιαδήποτε εκκλησιαστική δικαιοδοσία, και από την οποία θα προκύψει ο νέος Προκαθήμενος της νέας ενωμένης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Να θυμίσουμε ότι στις 3 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Ποροσένκο είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, και υπέγραψαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Διμερή Συμφωνία Συντονισμού και Συνεργασίας. 

Μάλιστα, τότε και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για ιστορική μέρα για τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ουκρανία, ενώ για την υπογραφείσα Συμφωνία ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας σημείωνε ότι «θα επισπεύσει την έκδοση του Τόμου αναγνωρίσεως της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την Ουκρανία».

Όπως είχε γράψει το «Έθνος» στις 25 Νοεμβρίου η Ενωτική Σύνοδος, αν όλα πάνε καλά, θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου, μία είδηση που τελικά επιβεβαιώθηκε πριν από λίγο από την Ιεραρχία της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο νέος Προκαθήμενος που θα εκλεγεί θα λάβει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας εντός του έτους.

Οικουμενικό ΠατριαρχείοΟικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΟυκρανία