Κόσμος|25.11.2019 14:29

Σύροι πρόσφυγες: Οι σύγχρονοι δούλοι της Τουρκίας

Newsroom

Το ανθρώπινο πρόσωπο της Τουρκίας απέναντι στην προσφυγιά εξαντλείται μέχρι να εισέλθει ένας Σύρος στη χώρα ή μέχρι να τον... εξάγει σε κάποια άλλη. Από εκεί και πέρα η αντιμετώπισή του από το κράτος και τη νομοθεσία της Τουρκίας θυμίζουν συνθήκες δουλείας, όπως τουλάχιστον καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Μιας σύγχρονης δουλείας που έχει όμως τη βούλα του... νόμου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που καθορίζει το καθεστώς και την παροχή άδειας εργασίας σε Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, ένας... κατατρεγμένος από τη Συρία (όπως συχνά τους αποκαλεί ο «προστάτης» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) για να πάρει άδεια εργασίας στην Τουρκία πρέπει να δουλεύει για 8 συνεχόμενα χρόνια στον ίδιο Τούρκο εργοδότη, δηλαδή να δηλώσει πλήρη υποταγή σε ένα αφεντικό επί 8 συναπτά έτη για να μπορεί να καταθέσει αίτηση για άδεια εργασίας και ασφάλισης.   

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της Τουρκίας, μόνο 31 χιλιάδες έχουν καταφέρει να λάβουν εδώ και 8 χρόνια νόμιμη άδεια εργασίας, λόγω του αυστηρού πλαισίου του νόμου, ενώ τουλάχιστον 1.5 εκατομμύριο Σύροι δουλεύουν με καθεστώς μαύρης εργασίας. Από αυτούς οι περίπου 300-400 χιλιάδες απασχολούνται σε γεωργικές εργασίες ανασφάλιστοι, αφού ένας αγρότης μπορεί με ένα απλό χαρτί από τη νομαρχία να προσλάβει όσους πρόσφυγες και μετανάστες θέλει, χωρίς να υποχρεούται να τους ασφαλίσει.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ο νόμος αντίκειται στο σύνταγμα και τα διεθνώς κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα και χαρακτηρίζουν το φαινόμενο στην Τουρκία ως «σύγχρονη δουλεία».

σκλάβοιΤουρκίαπρόσφυγεςΣύροι