Κόσμος|25.11.2019 14:32

Σπάει όλα τα ρεκόρ η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα το 2018

Newsroom

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα το 2018 ξεπέρασε το ρεκόρ που είχε καταγράψει την προηγούμενη δεκαετία. 

Όπως αναφέρει το BBC, αύξηση σημείωσαν και τα επίπεδα των υπολοίπων αερίων που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου. 

Η αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας εστιάζει στις συγκεντρώσεις των συγκεκριμένων αερίων στην ατμόσφαιρα, και όχι τόσο στις εκπομπές τους.

\Η διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι ότι οι συγκεντρώσεις καταδεικνύουν τι μένει στον αέρα μετά από μία σειρά σύνθετων διεργασιών σε ατμόσφαιρα, ωκεανούς, δάση και χώμα. Ενδεικτικό είναι ότι περίπου το 1/4 όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα απορροφώνται από τις θάλασσες και ένα αντίστοιχο ποσοστό από γη και δέντρα

Σύμφωνα με το εν λόγω δελτίο, η αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα της περασμένης χρονιάς ήταν μεγαλύτερη από του 2017 και υψηλότερη από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας. 

Εκείνο που ανησυχεί πολύ τους επιστήμονες είναι η συνολική επίδραση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου από όλες αυτές τις αυξανόμενες συγκεντρώσεις. Γνωστό ως «ραδιοσυχνότητα», το φαινόμενο αυτό παρουσιάζει αύξηση 43% από το 1990, χωρίς να δίνει καθόλου δείγματα διακοπής. 

Με πληροφορίες από BBC

κλιματική αλλαγήδιοξείδιο του άνθρακαπεριβάλλον