Κόσμος|27.11.2019 00:10

Τουρκία: Κύπρος και ανατολική Μεσόγειος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Μαρία Ζαχαράκη

Ψηλά στην ατζέντα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που συνεδρίασε απόψε στην Άγκυρα υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκαν η Κύπρος και η ανατ. Μεσόγειος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την 4ωρη συνεδρίαση «συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και ιδιαίτερα η Κύπρος και η ανατολική Μεσόγειος ενώ παράλληλα στο συμβούλιο δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τις επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί».

Το τουρκικό ΣΕΑ καταδίκασε την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από την αμερικανική βουλή των αντιπροσώπων.

«Όσον αφορά τα γεγονότα του 1915, ήρθε η ώρα να μάθει η διεθνής κοινότητα τις αλήθειες σχετικά με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί βασιζόμενες σε ισχυρισμούς που στερούνται ιστορικής και νομικής βάσης».

Βασικό θέμα της 4ωρης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα αποτέλεσε και το Συριακό. Αποφασίστηκε η συνέχιση της επιχείρησης «Πηγή της Ειρήνης» μέχρι να φτάσει το στόχο της, υπό την αίρεση ότι δεν θα βλαφτούν άμαχοι.

Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ καλείται για άλλη μια φορά η διεθνής κοινότητα να στηρίξει την Τουρκία στο ζήτημα της ασφαλούς επιστροφής των Σύρων προσφύγων στα σπίτια τους.

«Η Τουρκία, η οποία δεν έχει αποποιηθεί ποτέ το βάρος και τις ευθύνες απέναντι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, διεξάγοντας με αποφασιστικότητα τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS, δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι είναι έτοιμη για κάθε είδους συνεργασία», αναφέρει η ανακοίνωση. 

ΚύπροςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑνατολική ΜεσόγειοςΣυρίαΣυμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας