Κόσμος|27.11.2019 14:42

Ηabemus νέα Κομισιόν – Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μαρία Ψαρά

Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Έναν μήνα μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης της θητείας της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέλαβε την προεδρία της Κομισιόν.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν -με 461 ψήφους υπέρ, 157 κατά και 89 αποχές- την @vonderleyen  και τη νέα της @EU_Commission. Μια νέα εποχή αρχίζει, χωρίς @JunckerEU  στην ΕΕ, σύντομα χωρίς Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, με τεράστιες προκλήσεις ενόψει και μεγαλύτερες διαιρέσεις από ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος έχει ανοίξει για την έναρξη της νέας 5ετίας με… άρωμα γυναίκας.

Ωστόσο, όσο και αν προσπάθησε, η νέα πρόεδρος δεν τα κατάφερε να διατηρήσει την ισορροπία σε ό,τι αφορά την αναλογία ανδρών και γυναικών που υποσχέθηκε στο Σώμα των Επιτρόπων. Οι άνδρες είναι για ακόμη μία φορά περισσότεροι (15), έναντι των γυναικών. Λείπει ακόμη ο Βρετανός επίτροπος.

Η σύνθεση

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναλαμβάνει από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δίπλα της θα έχει τον Ισπανό ύπατο εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Γιοζέπ Μπορέλ, υπεύθυνο πια για την ευρωπαϊκή διπλωματία.

Θα έχει επίσης τρεις αντιπροέδρους από τις μεγάλες πολιτικές οικογένειες.

Ο σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς έχει τον πρώτο λόγο στο Πράσινο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τον υποστηρίζει η Κύπρια Στέλλα Κυριακίδη στον τομέα της Υγείας, ο Πολωνός Γιάνους Βόιτσεχόφσκι στη Γεωργία, η Ρουμάνα Αντίνα-Ιοάνα Βαλεάν στις Μεταφορές, η Κάντρι Σίμσον από την Εσθονία στην Ενέργεια και ο Βιργκίνιους Σινκέφιτσους από τη Λιθουανία, που θα ασχοληθεί με το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία.

Η φιλελεύθερη Δανή Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ θα έχει την ευθύνη της Ψηφιακής Ανάπτυξης και του Ανταγωνισμού. Μαζί της θα δουλέψουν ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν για την Εσωτερική Αγορά, η Βουλγάρα Μαρίγια Γκάμπριελ για την Καινοτομία και τη Νεολαία, και η Σουηδή Ούλβα Γιούχανσον, που αναλαμβάνει στον τομέα των Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ο συντηρητικός Βάλντις Ντομπρόφσκις αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή οικονομία. Μαζί του είναι ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι, ο νέος Μοσκοβισί, ο Νίκολας Σμιτ από το Λουξεμβούργο για τα κοινωνικά δικαιώματα, η Πορτογαλίδα Ελίζα Φερέιρα για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις και ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν για το εμπόριο, ένα χαρτοφυλάκιο σημαντικό, αφού ακόμη και οι εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία θα περάσουν από αυτόν.

Ως «αντάλλαγμα» ο Μ. Σχοινάς ανέλαβε επιπλέον κάτι από τη Β. Γιούροβα, τον διάλογο με τις θρησκευτικές ομάδες της Ε.Ε.

Αλλαγή ονόματος και λίγων αρμοδιοτήτων για Σχοινά

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων για τον τίτλο του χαρτοφυλάκιού του. Τώρα, η «προστασία του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής» έχει αλλάξει στην «προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

Μόλις χθες το βράδυ της Τρίτης, ύστερα από απαίτηση των σοσιαλιστών, το κομμάτι της ισότητας, που αναλαμβάνει η Ελενα Ντάλι από τη Μάλτα, «έφυγε» από την αρμοδιότητα του Μ. Σχοινά και τέθηκε υπό την ευθύνη της Βέρα Γιούροβα.

Το χαρτοφυλάκιο της επιτρόπου από την Τσεχία είναι το Κράτος Δικαίου, ένα δύσκολο αντικείμενο, δεδομένης της κατάστασης στην Ευρώπη. Μαζί της θα είναι και ο Βέλγος Ντιντιέ Ρέιντερς.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας... αρνείται να προτείνει επίτροπο, παρόλο που παραμένει πλήρες μέλος. Ήδη η Κομισιόν έχει ξεκινήσει νομική διαδικασία σε βάρος της.

ΚομισιόνΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο