Κόσμος|27.11.2019 15:48

Σεισμός στην Αλβανία: Βαλκανικό κίνημα αλληλεγγύης στο Δυρράχιο

Newsroom

Δεκάδες εθελοντικές ομάδες διάσωσης, γιατροί και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο και την Κροατία βρίσκονται από το πρωί της Τρίτης στην Αλβανία και βοηθούν τις αλβανικές αρχές για να εντοπίσουν επιζώντες μέσα στα χαλάσματα του φονικού σεισμού.

Όλοι οι πρωθυπουργοί και αρκετοί υπουργοί των βαλκανικών χωρών επικοινώνησαν  τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, εκφράζοντας τόσο τη συμπαράστασή τους στον λαό της γειτονικής χώρας, που δοκιμάζεται, όσο και τη διάθεσή τους να συμβάλουν με όποιον τρόπο χρειαστεί. 

Με εντολή Κυριάκου Μητσοτάκη αναχώρησε την Τρίτη με C-130 για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με 27 άτομα, ένα όχημα με τρέιλερ και δύο σκυλιά.

Επίλεκτες ομάδες διάσωσης, μεταξύ άλλων, από τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα βρίσκονται ήδη στο Δυρράχιο και συνδράμουν τις αλβανικές αρχές. Στο Δυρράχιο βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέφτηκε μαζί με τον Έντι Ράμα τραυματίες στο στάδιο της πόλης το οποίο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο.

Οι αρχές του Κοσόβου πρόσφεραν στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα 500.000 ευρώ για την ανάκαμψη της περιοχής. Πολίτες μέσω των κοινωνικών δικτύων απευθύνουν κάλεσμα σε όσους πολίτες έμειναν άστεγοι για να τους φιλοξενήσουν στα σπίτια τους. 

Από την πρώτη στιγμή επίλεκτη ομάδα του Δήμου Σκοπίων με εντολή του δημάρχου Πέτρε Σιλέγκοφ βρέθηκε στο Δυρράχιο και τέθηκε στη διάθεση των αλβανικών αρχών, ενώ και η κυβέρνηση Ζάεφ έστειλε άμεσα διασώστες από την περιοχή της Στρούγκα για να βοηθήσουν «τον φίλο και γείτονά μας αλβανικό λαό», όπως είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.  

Οι υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών του Μαυροβουνίου, Κέναν Χράμποβιτς και Μελβουντίν Νατότζιτς, πήγαν στην Αλβανία και επισκέφτηκαν το χωριό Τουμάν, που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό.

Το Μαυροβούνιο, εκτός από ομάδες διάσωσης και γιατρούς, υποδέχεται από την πρώτη στιγμή τραυματίες στα δημόσια νοσοκομεία του. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κροατικού στρατού, Μίρκο Σούντσοφ, δήλωσε ότι η Κροατία θα στείλει δύο ελικόπτερα και μια μονάδα πολιτικής προστασίας του υπουργείου Άμυνας για να βοηθήσει την Αλβανία στην ανάκαμψη.

Ο τομέας έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας έστειλε 13 μέλη της ομάδας ειδικής έρευνας και διάσωσης, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποσχέθηκε ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα. 

Εμπειρογνώμονες από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Τουρκία βρίσκονται από την Τρίτη στην Αλβανία. Όπως ανέφερε, εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, «η χώρα στέκεται όρθια από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης που έχουν φτάσει από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, οι οποίες συνδράμουν στο δύσκολο έργο των 2.000 ανδρών του στρατού και 1.900 αστυνομικών και διασωστών».

αλληλεγγύησεισμόςδιασώστεςΑλβανία