Κόσμος|29.11.2019 23:56

Τούρκοι υπουργοί στα εγκαίνια τεμένους στη Βόρεια Μακεδονία

Newsroom

Στην Αχρίδα για να παραστούν στα εγκαίνια του αναστηλωμένου τεμένους, Ali Pasha, ο μιναρές του οποίου ανεβαίνει σε ύψος 24 μέτρων, μετέβησαν Τούρκοι αξιωματούχοι όπως ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Misbah Demircan, ο αντιπρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet), Burhan Isliyen, κ.ά. Τους επισκέπτες από την Τουρκία υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας, Zekir Ramchilovic, εκπρόσωποι της ισλαμικής κοινότητας και πλήθος απλών μουσουλμάνων πιστών.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «MIA», ο Τούρκος υφυπουργός, Misbah Demircan, δεν έχασε την ευκαιρία να προβεί σε δηλώσεις προς τουρκικά ΜΜΕ που κάλυψαν στην εκδήλωση, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία από τις δραστηριότητες της κυβέρνησης της Τουρκίας για τη διαφύλαξη πολυάριθμων κτιρίων και πολιτιστικών μνημείων στην περιοχή από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα (σ.σ. αναστήλωσης του τζαμιού Ali Pasha στην Αχρίδα) υλοποιήθηκε χάρη στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Βόρειας Μακεδονίας, ανέφερε, σύμφωνα με το «MIA», ο Τούρκος υφυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα και την πεποίθηση ότι η πολιτιστική αυτή συνεργασία θα συνεισφέρει και στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στην ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας προς όφελος των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών.

T

«Μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δημιουργήθηκαν αρκετά νέα κράτη, μεταξύ των οποίων και η Δημοκρατία της Τουρκίας, η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με τις χώρες της περιοχής. Χάρη στον Πρόεδρο της Τουρκίας, στην Πρέσβη στα Σκόπια και στην κυβερνητική Υπηρεσία συνεργασίας, TIKA, υλοποιούμε πολλά έργα στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της ενδυνάμωσης των υποδομών και των θεσμικών δυνατοτήτων», σημείωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το «MIA», o Τούρκος υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Demircan.

Οι κάτοικοι της Αχρίδας, όπως υπενθυμίζει το «MIA», είχαν αντιδράσει στην αναστήλωση του συγκεκριμένου τζαμιού, καθώς αυτή προέβλεπε και την ανακατασκευή ενός μιναρέ ύψους όμως 32 μέτρων που, σύμφωνα με τους κατοίκους της Αχρίδας, θα κυριαρχούσε στον ουρανό αλλάζοντας την εικόνα της πόλης. Μετά από τις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις, καθώς και την υποβολή μηνύσεων κατά των κρατικών θεσμών για την υλοποίηση της ανακατασκευής του τζαμιού, δίχως να έχει χορηγηθεί άδεια κατασκευής, αποδέχθηκαν τελικά ως συμβιβαστική λύση ο μιναρές του τζαμιού να έχει ύψος 24 μέτρα.

ΤουρκίαΒόρεια Μακεδονία