Κόσμος|30.11.2018 11:10

Ευρωκοινοβούλιο: Εκδώστε τον Γκρούεφσκι

Μαρία Ψαρά

Προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής ∆ηµοκρατίας της Μακεδονίας είναι η υλοποίηση της Συµφωνίας των Πρεσπών. Αυτό υπογραµµίζει µε ψήφισµά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο αξιολόγησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των ∆υτικών Βαλκανίων.

Το ψήφισµα «πέρασε» χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο µε 470 ψήφους υπέρ, 116 κατά και 46 αποχές. Συνολικά το κείµενο ήταν ιδιαίτερα θετικό για τα Σκόπια. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν, πάντως, από τις Αρχές της χώρας να αντιµετωπίσουν σοβαρά εσωτερικά ζητήµατα, όπως είναι η καταπολέµηση της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες, να προστατεύσουν καλύτερα τη δικαστική εξουσία από πολιτικές παρεµβάσεις και να αντιµετωπίσουν τα προβλήµατα του κράτους δικαίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τις ουγγρικές Αρχές να εκδώσουν στην ΠΓ∆Μ τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας, αλλά διέφυγε στο εξωτερικό.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την Αλβανία, το ΕΚ στηρίζει τη θέση του Συµβουλίου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων επίσης τον Ιούνιο του 2019, εφόσον η χώρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Ωστόσο, το ΕΚ υπογραµµίζει σοβαρές ελλείψεις στο κράτος δικαίου.

Για το Μαυροβούνιο, το ΕΚ συµφωνεί µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι, αν συνεχιστεί η πρόοδος, θα µπορούσε να είναι έτοιµο να γίνει µέλος της ΕΕ το 2025.

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ακόµη δύο ψηφίσµατα, τα οποία αξιολογούν τις προσπάθειες της Σερβίας και του Κόσοβου για να έρθουν πιο κοντά στην ΕΕ και την πιθανή µελλοντική ένταξη. Ζωτικής σηµασίας θεωρείται η εξοµάλυνση των σχέσεων µεταξύ των δύο χωρών

Νίκολα Γκρουέφσκι