Κόσμος|30.11.2018 11:34

Στις 3 Δεκεμβρίου η απόφαση για τις συντάξεις από Eurogroup

Μαρία Ψαρά

Η κριτική για την Ελλάδα δεν θα είναι έντονη, παρά την αρνητική πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία κατέγραψε ότι η Αθήνα δεν έχει ολοκληρώσει καμία από τις δεσμεύσεις της.

Όμως, η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα δώσει το οριστικό πράσινο φως για την μη περικοπή των συντάξεων και για την εφαρμογή των θετικών αντιμέτρων ύψους περίπου 900 εκ. ευρώ θα είναι σύντομη. Η Ιταλία, οι προϋπολογισμοί άλλων χωρών και η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν περισσότερο.

Έτσι, παρόλο που η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας κατέγραψε τους 16 στόχους στους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα εκ των οποίων κανένας δεν έχει ολοκληρωθεί, η δυσαρέσκεια των κρατών-μελών δεν θα εκφραστεί προς το παρόν, παρά μόνο στη δεύτερη έκθεση που αναμένεται να εκδοθεί τον Φεβρουάριο – σε συνδυασμό με την εκταμίευση των κερδών των ANFAs και των SMPs.

Μάλιστα, αξιωματούχος της ΕΕ που πριν από λίγο ενημέρωσε τον διεθνή Τύπο στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε ότι στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί τη Δευτέρα από το Eurogroup, δεν θα υπάρξει κάποια φραστική αναφορά σε σχέση με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ή κάποια άλλη «σύσταση» που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεσή της η Κομισιόν.

Eurogroup