Κόσμος|30.11.2018 11:55

Le Soir: «Σε ενέδρα η Χρυσή Αυγή για τη Μακεδονία»

Μαρία Ψαρά

Δύο Ελλάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες χθες στους δρόμους της χώρας. Από τη μία πλευρά η αντιφασιστική νεολαία και από την άλλη οι επικριτές της συμφωνίας για το ονοματολογικό… οι οποίοι πρόσκεινται στην ακροδεξιά.

Στις χθεσινές μαθητικές διαδηλώσεις με φόντο το Μακεδονικό που έλαβαν χώρα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ως απάντηση σε αυτές, αναφέρεται η ανταπόκριση, η οποία, παραθέτοντας τις απόψεις δεκαεξάχρονου μαθητή λυκείου, αλλά και εκπαιδευτικών, επιχειρεί να αποτυπώσει το κλίμα αντιπαράθεσης που φαίνεται πως διαμορφώνεται στην Ελλάδα μεταξύ των θιασωτών και των πολέμιων της συμφωνίας των Πρεσπών, σχολιάζοντας ότι κανένας δε γνωρίζει ποιανών εκ των δύο οι ιδέες θα βρουν προσφορότερο έδαφος για να ευδοκιμήσουν, σε ένα περιβάλλον  οξείας κοινωνικής ανασφάλειας.

Αυτό στο οποίο στρέφει κυρίως την προσοχή του ο αρθρογράφος Fabien Perrier είναι ο ρόλος της Χρυσής Αυγής, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση των διαδηλώσεων υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της οποίας οι ιδέες, δεδομένου ότι και άλλα κόμματα – μεταξύ των οποίων και η Νέα Δημοκρατία – προσχώρησαν στα συλλαλητήρια, μοιάζουν να κερδίζουν έδαφος μέσα στα σχολεία.

«Διαδηλώνουμε ενάντια στον φασισμό που ορισμένοι θέλουν να εγκαταστήσουν στα σχολεία μας» εξηγεί ο 16χρονος Κώστας, ο οποίος διατυπώνει το φόβο ότι η Χρυσή Αυγή επιδιώκει, μετατρέποντας το Μακεδονικό σε εθνικό διακύβευμα και κάνοντας έκκληση στον πατριωτισμό, να εισβάλει στα σχολεία και στα πανεπιστήμια και να προσηλυτίσει τη νεολαία.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η εκπαιδευτικός Ιουστίνη Μαλιγιάννη, η οποία υποστηρίζει ότι «το Μακεδονικό ζήτημα χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να εμφυτευθούν οι ιδέες της ακροδεξιάς στον πληθυσμό», με ορισμένους μαθητές, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, να εκφράζουν ήδη την άποψη ότι «η δημοκρατία δε χρησιμεύει σε τίποτα», «ότι στην πράξη είναι ανεφάρμοστη» και ότι «απαιτείται ένας ισχυρός ηγέτης για να καθοδηγήσει τη χώρα, όπως ο Bolsonaroστη Βραζιλία».

Χρυσή ΑυγήLe SoirΜακεδονία