Κόσμος|04.12.2019 16:41

Συνάντηση-έκπληξη Τραμπ-Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Newsroom

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να διεμήνυε τις προηγούμενες ημέρες μέσω αξιωματούχων του Λευκού Οίκου πως «ό,τι είχε να πει, το είπε», με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και πως δεν υπάρχει λόγος για κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όμως Τραμπ και Ερντογάν συναντήθηκαν ξανά το μεσημέρι της Τετάρτης. Η συνάντηση, σύμφωνα με το hellasjournal, φυσικά δεν ήταν προγραμματισμένη και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου, νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης. 

Αναφορικά με το περιεχόμενο της συνάντησης και σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Λευκός Οίκος, ανακοινώνοντας τη συνάντηση των δύο Προέδρων, «συζητήθηκε η σημασία της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων της συμμαχίας από την Τουρκία, την περαιτέρω ενίσχυση του εμπορίου μέσω της ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια, των προκλήσεων περιφερειακής ασφάλειας και της ενεργειακής ασφάλειας». 

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε στο Λονδίνο μία μη προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τα πάντα. 

Όμως, σύμφωνα με όσα ανέφερε, δεν μίλησαν για το επίμαχο θέμα των S-400, εκτός αν ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε επίτηδες να μην το αναφέρει, καθώς διεξάγονται υπόγειες διαπραγματεύσεις για να πειστεί η Τουρκία να το εγκαταλείψει. 

Δήλωσε σχετικά: «Είχαμε μια συνάντηση. Συζήτησα μαζί του όλα. Είχαμε μια συνάντηση – απρογραμμάτιστη. Συζητήσαμε για τη Συρία, συζητήσαμε για τους Κούρδους. Τα σύνορα και η ασφαλής ζώνη δουλεύουν πολύ καλά και γι' αυτό πιστώνω περισσότερο την Τουρκία. Η κατάπαυση του πυρός είναι πάρα πολύ καλή. Ίσως κάποια μέρα θα μου δώσουν εύσημα, αλλά πιθανώς όχι». Είπε ακόμα ότι «η Τουρκία είναι “πολύ καλή” για την ασφάλεια στα Βαλκάνια».

Πάντως, η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σημείωσε στο twitter: «Ο πρόεδρός μας είχε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο περιθώριο του ΝΑΤΟ».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝτόναλντ ΤραμπΚυριάκος Μητσοτάκης