Κόσμος|30.11.2018 14:26

Δίκη «Ελ Τσάπο»: Βαρόνος αγνώριστος από πλαστικές συγκλόνισε το δικαστήριο

Newsroom

Ο Χουάν Κάρλος Ραμίρεζ Αμπάντια, βαρόνος κυκλώματος ναρκωτικών, παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε αμερικανικό δικαστήριο για να καταθέσει σε υπόθεση ναρκωτικών, που αφορά και την επί χρόνια συνεργασία του με τον πανίσχυρο ναρκέμπορα, Χοακίν "Ελ Τσάπο" Γκουσμάν. 

Ο Αμπάντια συγκλόνισε τις αρχές με την πλήρη μετάλλαξη του προσώπου του, την οποία και πέτυχε με σειρά πλαστικών επεμβάσεων στη Βραζιλία. «Άλλαξα το σαγόνι μου, τα ζυγωματικά μου, τα μάτια μου, τα αυτιά μου, το στόμα μου, τη μύτη μου», δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου, συμπληρώνοντας ότι πλήρωσε αστυνομικούς στην Κολομβία, προκειμένου εκείνοι να καταστρέψουν οποιαδήποτε ενοχοποιητικά έγγραφα έφεραν το όνομά του. 

Στην 20χρονη «καριέρα» του, ο Αμπάντια υπολογίζεται ότι πούλησε περισσότερα από 400 κιλά ναρκωτικών, διέταξε τουλάχιστον 150 δολοφονίες και κατείχε στην μέχρι και τη σύλληψή του το 2007 στη Βραζιλία περιουσία τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων. 

Ο βαρόνος εκδόθηκε τότε στις ΗΠΑ όπου φυλακίστηκε με τις κατηγορίες της διακίνησης ναρκωτικών και των ανθρωποκτονιών, ενώ συμφώνησε με τις Αμερικανικές Αρχές να γίνει μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος σε μεγάλες υποθέσεις ναρκωτικών. 

Όταν ο Αμπάντια μετακόμισε στη Βραζιλία όπου και άλλαξε εντελώς το πρόσωπό του έγινε σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί. Τελικά αυτό που τον πρόδωσε ήταν η φωνή του, η οποία αναγνωρίστηκε στη διάρκεια κλήσης που παρακολουθούσαν οι Αρχές. 

Με πληροφορίες από New York Post & Chicago Suntimes

πλαστικές επεμβάσειςναρκωτικάδικαστήριοJuan Carlos Ramirez Abadia