Κόσμος|04.12.2019 19:18

Τουρκία: Και το CHP «αδειάζει» τον Ερντογάν για το μνημόνιο με τη Λιβύη

Newsroom

Ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Ουνάλ Τσεβικόζ, εμφανίζεται να καλεί τον Ερντογάν «να σταματήσει άμεσα να παίρνει μέρος στη σύγκρουση στη Λιβύη» και να αποκαταστήσει τους τουρκικούς δεσμούς με χώρες με τις οποίες η Άγκυρα βρίσκεται σήμερα σε κόντρα όπως είναι το Ισραήλ, η Αίγυπτος αλλά και η Συρία υπό τον Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Aydınlık, ο αντιπρόεδρος του CHP εμφανίζεται να αποκηρύσσει τη σύναψη μνημονίου κατανοησης με τη Λιβύη ως «βήμα που ελήφθη πολύ αργά και είναι πολύ εύθραυστο».

«Το AKP... κατέφυγε σε μία στάση πρόκλησης και περιστασιακών απειλών, προκειμένου να αντισταθμίσει τις λανθασμένες πολιτικές του», σημειώνει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Εάν η Τουρκία είχε συνάψει έγκαιρα συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ σχετικά με τη θαλάσσια δικαιοδοσία, θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε οιαδήποτε αρνητική έκβαση για εμάς σε σχέση με τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν δεν βελτιωθούν οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Συρία, οι δράσεις που θα αναληφθούν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ως εκ τούτου, η Τουρκία πρέπει πρώτα να ξεκινήσει διάλογο με τη συριακή κυβέρνηση και να αποστείλει αμέσως τους πρέσβεις της στην Αίγυπτο και το Ισραήλ. Επιπλέον, η κυβέρνηση του ΑΚΡ θα πρέπει να σταματήσει άμεσα να παίρνει μέρος στη σύγκρουση στη Λιβύη. Για όσο διάστημα η Τουρκία παραμένει μια από τις αιτίες των εντάσεων μεταξύ των φατριών στη Λιβύη, δεν θα υπάρξει δυνατότητα σταθερότητας στη χώρα, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Χρειαζόμαστε διπλωματία και όχι ωμή δύναμη... και πρέπει να αναλάβουμε δράση, για να ξεπεράσουμε άμεσα την απομόνωσή μας».

ΛιβύηΟυνάλ ΤσεβικόζCHPΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν