Κόσμος|05.12.2019 14:02

Τούρκος αντιπρόεδρος: Σήμερα η ψήφιση της συμφωνίας με τη Λιβύη

Μαρία Ζαχαράκη

Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί από την τουρκική εθνοσυνέλευση η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι «η ιστορική αυτή συμφωνία θα εγκριθεί σήμερα από τη βουλή μας και θα φέρει την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και την αδελφοσύνη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Ερτζίγες, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής είχε αποκαλύψει ότι ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη συμφωνήθηκε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ μήκους 18,6 ναυτικών μιλίων.

«Αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της αρχής της αναλογικότητας (δίκαιης κατανομής), καθώς, αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας, τα νησιά δεν έχουν αυτομάτως δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η γεωγραφική τους περιοχή. Και οι αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων και οι διμερείς αποφάσεις δεν δίνουν σε καμιά περίπτωση θαλάσσια δικαιοδοσία στα νησιά. Επομένως, και η Τουρκία συμφώνησε με τη Λιβύη βάσει της αρχής της αναλογικότητας».

  • Η συμφωνία είναι ένα 5σελιδο κείμενο και καθορίζει και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μαζί.
  • Η συμφωνία είναι γραμμένη σε 3 γλώσσες: Τουρκικά, αραβικά και αγγλικά
  • Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία πρέπει να εγκριθούν με βάση την εσωτερική νομοθετική διαδικασία της κάθε χώρας.
  • Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των μερών η επίλυση θα γίνει μέσω διπλωματικών διαύλων και με βάση το άρθρο 33 του καταστατικού των ΗΕ.
  • Στο χάρτη της συμφωνίας στα σημεία Α – Β φαίνεται η οριογραμμή της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, μήκους 18.6 ναυτικών μιλίων.
  • Στο τέλος του κειμένου του μνημονίου παρατίθενται αναλυτικά οι συντεταγμένες που περιλαμβάνει η συμφωνία. Στην αρχή οι συντεταγμένες στην περιοχή της Τουρκίας και έπειτα οι συντεταγμένες στην περιοχή της Λιβύης.