Κόσμος|06.12.2019 18:56

Γαλλία: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό

Newsroom

Σημάδια απορρύθμισης παρουσιάζει η καθημερινότητα στη Γαλλία λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Τα προβλήματα στις μεταφορές παραμένουν, ενώ στο Παρίσι συνεχίζεται μέχρι τη Δευτέρα η απεργία στη RATP (δημόσιες συγκοινωνίες). Παράλληλα, εννέα από τις 14 γραμμές του μετρό παραμένουν κλειστές.

Λίγο πριν από τις 9:00 ώρα Ελλάδας, ιστότοπος που εξειδικεύεται στην οδική κυκλοφορία, κατέγραφε μποτιλιαρίσματα άνω των 350 χλμ. στην περιοχή του Παρισιού.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως το συνταξιοδοτικό αποτελεί ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα στη Γαλλία και έχει οδηγήσει επανειλημμένες φορές τους Γάλλους στους δρόμους.

Αυτήν τη φορά προβλεπόταν η κατάργηση 42 συστημάτων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο συνταξιοδοτικό σύστημα, όπως έγινε και στην Ελλάδα. Ωστόσο, η εν λόγω μεταρρύθμιση έχει έρθει σε μια στιγμή κατά την οποία το κοινωνικό πλαίσιο είναι ήδη τεταμένο και υπό την πρωτοφανή επίδραση των «κίτρινων γιλέκων».

Ενδεικτικά, χθες Πέμπτη διαδήλωσαν 800.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Όμως αυτή η κινητοποίηση προκαλεί επίσης δυσαρέσκεια κυρίως σε όσους χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφορά στο Παρίσι, όπου «κυκλοφορεί ένα τρένο στα πέντε», σύμφωνα με την υπηρεσία σιδηροδρόμων SNCF. Ο σταθμός του Στρασβούργου, στην ανατολική Γαλλία, ήταν επίσης σχεδόν έρημος.

Στη Γαλλία, η διοίκηση του SNCF αναμένει ακύρωση του 90% των δρομολογίων των τρένων υψηλής ταχύτητας TGV και του 70% εκείνων στο περιφερειακό δίκτυο. Το ποσοστό των απεργών στην εταιρία σιδηροδρόμων έφθασε χθες το 55,6%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις αερογραμμές, με τα αεροσκάφη να παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος.

Γαλλία«Κίτρινα γιλέκα»Εμανουέλ Μακρόν