Κόσμος|10.12.2019 13:03

Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας

Μαρία Ζαχαράκη

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απονομή του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Αυστριακό Πέτερ Χάντκε εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Όπως είπε: «Η απονομή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας σε έναν ρατσιστή που αρνείται τη γενοκτονία στη Βοσνία και υπερασπίζεται τους εγκληματίες πολέμου, δεν έχει άλλο νόημα παρά ότι επιβραβεύει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αλλά και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας καταδίκασε την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019 στον Αυστριακό Πέτερ Χάντκε, χαρακτηρίζοντάς το «ιστορικό σφάλμα».

Σε μήνυμα στο twitter, το υπουργείο αναφέρει:

«Καταδικάζουμε σφόδρα την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019 στον εγκληματία της γενοκτονίας της Βοσνίας, στο δολοφόνο των αθώων Βόσνιων αδελφών μας, στο μεγαλύτερο υποστηρικτή του Μιλόσεβιτς και αρνητή της γενοκτονίας, Πέτερ Χάντκε. Περιμένουμε από την Ακαδημία να πάρει πίσω αυτό το ιστορικό σφάλμα που θα πληγώσει κάθε ευσυνείδητο άτομο και θα καταστήσει πάλι αμφιλεγόμενα τα βραβεία Νόμπελ».

Δεν θα παραστεί στην τελετή ο Τούρκος πρέσβης

Υπό τη σκιά των αντιδράσεων στη χώρα του, κι ο πρέσβης της Τουρκίας στη Στοκχόλμη, Χακκί Εμρέ Γιούντ, αποφάσισε να μην παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ σήμερα 10 Δεκεμβρίου, ενώ την εκδήλωση θα μποϊκοτάρει και η πρεσβεία της Αλβανίας σε ένδειξη συμπαράστασης στους συγγενείς των θυμάτων της γενοκτονίας στη Βοσνία.

Ο Αυστριακός συγγραφέας έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως οι Σέρβοι διέπραξαν γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.

Νόμπελ λογοτεχνίαςΠέτερ ΧάντκεΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΒοσνίαΣρεμπρένιτσα