Κόσμος|10.12.2019 13:34

Προσφυγικό: 6 δισ. ευρώ από την Κομισιόν στην Τουρκία

Μαρία Ψαρά

Έξι δισεκατομμύρια ευρώ για το Προσφυγικό δίνει η Κομισιόν στην Τουρκία. Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, η Ε.Ε. έχει κινητοποιήσει πλήρως τον επιχειρησιακό προϋπολογισμό για την εγκατάσταση προσφύγων στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Από τον συνολικό προϋπολογισμό της Διευκόλυνσης ύψους 6 δισ. ευρώ, έχουν ήδη αναληφθεί συμβάσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ και έχουν εκταμιευθεί 2,7 δισ. ευρώ.

Ο Oliver Várhelyi, Επίτροπος αρμόδιος για τη Γειτνίαση και τη Διεύρυνση, δήλωσε τα εξής: «Η πλήρης κινητοποίηση των 6 δις € του Μηχανισμού για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία αποδεικνύει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πρόσφυγες και τους φιλοξενούντες στην Τουρκία σε διάφορους τομείς που έχουν καίρια σημασία για την ποιότητα ζωής τους, το μέλλον των παιδιών τους και την ευρύτερη ενσωμάτωσή τους».

Ο Janez Lenarčič, Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, πρόσθεσε: «Η υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε. Χάρη στην υποστήριξή μας, πάνω από 1,7 εκατομμύρια ευάλωτοι πρόσφυγες καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους, όπως το μίσθωμα και τα φάρμακα, τα παιδιά των προσφύγων πηγαίνουν στο σχολείο. Η Ε.Ε. εξακολουθεί να εκπληρώνει την υπόσχεσή της στην Τουρκία και στους πρόσφυγες».

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τη συνεδρίαση της Διευθύνουσας Επιτροπής της Διευκόλυνσης της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, η οποία έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου. Η Επιτροπή συγκέντρωσε εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Τουρκίας. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε την πλήρη κινητοποίηση του επιχειρησιακού προϋπολογισμού ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ και έδωσε μια κατάσταση όσον αφορά την τρέχουσα εφαρμογή.

Οι συνολικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να φθάσουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019, με περαιτέρω αύξηση στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπεται μέχρι το τέλος του 2020. Χάρη σε αυτή την υποστήριξη, στην Τουρκία λειτουργούν σήμερα 95 έργα τα οποία ωφελούνται από περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 500.000 προσφύγων που έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Περίπου 25 πρόσθετες συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν τους επόμενους μήνες. Τα έργα θα συνεχίσουν να υλοποιούνται με την πρώτη γενιά έργων να τελειώνει το 2021 και το δεύτερο το 2025 το αργότερο.

προσφυγικόΚομισιόνΤουρκία