Κόσμος|10.12.2019 17:41

Ερντογάν: Αν η Λιβύη θελήσει στρατιωτικές δυνάμεις, θα στείλουμε

Newsroom

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την λιβυκή Kυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών.

«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος απορρίπτει τη συμφωνία ως άκυρη, που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της Λιβύης, η οποία έχει διαιρεθεί πολιτικά και στρατιωτικά τα τελευταία πέντε χρόνια, πλησιάζουν στην πρωτεύουσα Τρίπολη με την υποστήριξη της Ρωσίας. 

Σύμφωνα με το hellasjournal, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», ο ειδικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ επιχειρούν να καταλάβουν την πόλη με ρωσική στρατιωτική υποστήριξη. Ο Σαλαμέ είπε ότι «οι Ρώσοι εντάχθηκαν στις δυνάμεις των στρατευμάτων του Χάφταρ στην Τρίπολη και έχουν αποκτήσει ισχύ». 

«Τις τελευταίες δέκα ημέρες, ο πόλεμος μεταφέρθηκε στις κατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας», πρόσθεσε.

ΛιβύηΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν