Κόσμος|01.12.2018 09:57

Η Οδύσσεια της Μέρκελ στον δρόµο για το G20

Newsroom

Σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόµιο της Κολωνίας, µεταξύ της πόλης αυτής και της Βόννης, πέρασε τη νύχτα της Πέµπτης η καγκελάριος της Γερµανίας, Ανγκελα Μέρκελ, µετά την υποχρεωτική προσγείωση του επίσηµου αεροσκάφους της καγκελαρίας εξαιτίας σοβαρής βλάβης.

Σύµφωνα µε όσα έγιναν γνωστά, το Airbus 340 της καγκελαρίας λίγο µετά την απογείωσή του από το αεροδρόµιο του Βερολίνου µε προορισµό την πρωτεύουσα της Αργεντινής, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του G20, αντιµετώπισε πρόβληµα λειτουργίας όλων των συστηµάτων επικοινωνίας και εξέπεµψε το σχετικό σήµα κινδύνου (µέσω δορυφόρου) µε τον κωδικό 7600.

Στη συνέχεια το αεροσκάφος επέστρεψε στο αεροδρόµιο της Κολωνίας-Βόννης, όπου και πραγµατοποίησε υποχρεωτική προσγείωση σε σχετικά επικίνδυνες συνθήκες, καθώς το αεροπλάνο ήταν φορτωµένο µε καύσιµα για υπερατλαντικό ταξίδι και ο διαθέσιµος διάδροµος προσγείωσης ήταν για µικρότερα αεροπλάνα. Προφανώς µέχρι να γίνουν γνωστές οι λεπτοµέρειες του περιστατικού τα σενάρια οργίασαν για το τι ακριβώς συνέβη και το επίσηµο αεροσκάφος της Μέρκελ προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση.

∆ιεθνή µέσα ενηµέρωσης έφτασαν στο σηµείο να µεταδίδουν ότι «όλα τα ενδεχόµενα είναι ανοιχτά», συµπεριλαµβανοµένου και αυτού «της δολιοφθοράς». Η Οδύσσεια της καγκελαρίου συνεχίστηκε καθώς το πρωί της Παρασκευής η Άνγκελα Μέρκελ µαζί µε τον υπουργό Οικονοµικών της κυβέρνησής της και αντικαγκελάριο Ολαφ Σολτς και κάποιους άλλους αξιωµατούχους αναγκάστηκαν να µεταβούν µε ένα άλλο, µικρότερο κυβερνητικό αεροσκάφος στη Μαδρίτη και εκεί να περιµένουν µια κανονική εµπορική πτήση, µαζί µε απλούς καθηµερινούς επιβάτες, για Μπουένος Αϊρες.

Η καθυστέρηση της αναχώρησης της γερµανικής αντιπροσωπείας για τη Σύνοδο του G20 εκ των πραγµάτων είχε σηµαντικές συνέπειες για την καγκελάριο, αφού τίναξε το επίσηµο πρόγραµµά της στον αέρα.

Σήµερα µε Πούτιν

Πιο συγκεκριµένα, η Άνγκελα Μέρκελ ήταν σίγουρο ότι θα χάσει την «οικογενειακή φωτογραφία» των ηγετών του G20 και ότι θα καθυστερούσε σε κάποιες από τις συναντήσεις της, όπως µε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιµίρ Πούτιν.

Εδώ σηµειώνεται ότι το γραφείο της εξέδωσε ανακοίνωση σχετική µε τις διµερείς συναντήσεις που θα έχει, υπογραµµίζοντας ότι αυτές θα διεξαχθούν κανονικά. Η συνάντηση µε τον πρόεδρο της Ρωσίας είναι προγραµµατισµένη για σήµερα το πρωί.

Τα διεθνή µέσα και ιδιαίτερα τα αµερικανικά δεν έχασαν την ευκαιρία να ασκήσουν κριτική στη Γερµανία και συγκεκριµένα στις ένοπλες δυνάµεις της 
χώρας, Bundeswehr, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τις πτήσεις των κρατικών αξιωµατούχων.

Σηµειώνεται εδώ ότι το θέµα των πτήσεων της Bundeswehr έχει απασχολήσει τα διεθνή µέσα ξανά στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονοµικών της Γερµανίας, Ολαφ Σολτς, αναγκάστηκε να πάρει και πάλι εµπορική πτήση για την επιστροφή του από την Ινδονησία στη Γερµανία επειδή τρωκτικά είχαν µασήσει κάποια καλώδια του αεροσκάφους που είχε σταλεί για να τον µεταφέρει πίσω στο Βερολίνο.

Επίσης κάποια µέσα µε αφορµή το περιστατικό επανέφεραν το θέµα του νέου αεροδροµίου του Βερολίνου, το οποίο ακόµα δεν έχει ολοκληρωθεί, µε αποτέλεσµα η γερµανική πρωτεύουσα να εξυπηρετείται από το Τέγκελ που έπρεπε να είχε κλείσει από το 2012.

Άνγκελα ΜέρκελG20