Κόσμος|12.12.2019 21:25

Εκλογές στη Βρετανία: Ημέρα κρίσης για τη χώρα και το Brexit

Newsroom

Εκλογές σήμερα στη Βρετανία και η ώρα της αλήθειας έφτασε. Κατά τις μετρήσεις τουλάχιστον στο δίλημμα Τζόνσον και Brexit η Κόρμπιν και νέο δημοψήφισμα, οι Βρετανοί φαίνεται να προτιμούν το πρώτο χωρίς πάντως να είναι ξεκάθαρο αν ο νικητής θα έχει αυτοδυναμία.

Oι εκλογές αυτές θα κρίνουν το μέλλον της Βρετανίας. Ο Μπόρις Τζόνσον με το σκυλάκι του στην αγκαλιά πήγε να ρίξει νωρίτερα την ψήφο του στο εκλογικό κέντρο της περιοχής του. Λίγη ώρα αργότερα έφτασε στο εκλογικό κέντρο της περιοχής του και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Από τις επτά το πρωί οι Βρετανοί σχηματίζουν ουρές στα εκλογικά κέντρα, σε μια από τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της χώρας. Οι εκλογές θα κρίνουν όχι μόνο το πολιτικό μέλλον του Μπόρις Τζόνσον, αλλά και της Βρετανίας.

Συντηρητικοί και Εργατικοί έχουν δείξει τους τελευταίους μήνες όχι μόνο τις ακραία διαφορετικές τους απόψεις όσον αφορά στο Brexit, αλλά και στην πολιτική τους αισθητική. Η προεκλογική καμπάνια του Μπόρις Τζόνσον ήταν γεμάτη «πικάντικα» στοιχεία που απασχόλησαν τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως. Πότε μοίραζε γάλα, πότε έψηνε πίτες και πότε αναβίωνε σκηνές από αγαπημένες ταινίες. Και ποιος μπορεί να ξεχάσει αυτό το tweet των Συντηρητικών με τη λεζάντα «KFC, βρήκαμε μια κότα ακόμη μεγαλύτερη από εσένα», δείχνοντας τον Τζέρεμι Κόρμπιν ντυμένο κότα.

T

Οι Εργατικοί από την άλλη, βάσισαν την προεκλογική τους καμπάνια στο γνωστό καυστικό βρετανικό χιούμορ, όπως τότε που ο Κόρμπιν σχολίαζε αρνητικά tweets που είχαν αναρτηθεί για εκείνον.

Τα τελευταία προγνωστικά μιλούν για νίκη του Μπόρις Τζόνσον και των Συντηρητικών, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει και αυτοδυναμία. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 10 το βράδυ ώρα Αγγλίας, οπότε και θα βγουν και τα πρώτα exit polls. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται μετά τα μεσάνυχτα.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Open TV:

εκλογές ΒρετανίαΜπόρις ΤζόνσονΤζέρεμι ΚόρμπινBrexitΕργατικοίΣυντηρητικοί