Κόσμος|13.12.2019 11:52

Σημείο Βαπτίσματος Χριστού στην Ιορδανία: 300.000 Χριστιανοί προσκυνητές τον χρόνο

Ντέπη Χιωτοπούλου

Στην Ιορδανία, κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, στον Ιορδάνη ποταμό, πορευόμενος ο επισκέπτης για το σημείο Βάπτισης του Χριστού αντικρίζει μια όαση, μέσα στο έρημο και ξερό τοπίο’ το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και τον περιβάλλοντα χώρο του.

«Τα ελληνικά γκρουπ είστε οι τονωτικές ενέσεις, για να μπορούμε να προχωρήσουμε» είπε ο Μητροπολίτης πρώην Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος, που πρόσφατα μετονομάστηκε Μητροπολίτης Διοκαισαρείας από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Συναντήσαμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στο Σημείο Βάπτισης του Χριστού στην Ιορδανία, και όπως χαρακτηριστικά μας είπε «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένος ο Κύριος, λέει το Ευαγγέλιο» εννοώντας ότι δεν αναφέρεται  ούτε από την πλευρά του Ισραήλ, ούτε από την πλευρά της Ιορδανίας.  

Οταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βενέδικτος πήγε στην Ιορδανία, το 2000, όπως αναφέρει, του είπε ο  πρόεδρος της επιτροπής του Εθνικού Πάρκου του Βαπτίσματος του Χριστού Πρίγκιπας Γάζι (Ghazi), «να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για τον Ιορδάνη. Και μου λέει, εδώ θα χτίσεις την εκκλησία».

Ξεκίνησε τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να χτιστεί η εκκλησία, και με τη δωρεά που εξασφαλίστηκε από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ολοκληρώθηκε η εκκλησία το 2003.

Το δε μοναστήρι, ενώ αρχικά επιθυμούσαν να το χτίσουν δίπλα στην εκκλησία, στον Ιορδάνη ποταμό, «εκείνη την περίοδο είχε πολλές βροχές και έφτανε το νερό μέχρι τα σκαλιά της εκκλησίας. Φοβηθήκαμε και τελικά ήρθαμε εδώ» εξηγεί ο Μητροπολίτης Διοκαισαρείας Βενέδικτος.

Εκκλησίες, μονή, μουσείο σε 1.000 στρέμματα

Το μοναστήρι άρχισε να κτίζεται εν έτει 2005 και ήταν έτοιμο το 2009. «Εχτισα το μοναστήρι και είπαμε να το κάνουμε γυναικεία μονή. Εχει δωμάτια για 8 μοναχές, έχει το εκκλησάκι της Μαρίας Αιγυπτίας, την τραπεζαρία, ένα δωμάτιο για να κάνουν εργόχειρο» ανέφερε ο Σεβασμιότατος, αποδίδοντας τη δημιουργία του ξενώνα του μοναστηριού σε θαύμα της εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας από το Βατοπαίδι, αφού όταν την κατεβάσανε στον Ιορδάνη ποταμό την ημέρα του Αγιασμού των Υδάτων, βρέθηκαν αμέσως δωρητές για την κατασκευή του.

Το μοναστήρι δεν έχει μοναχές/μοναχούς, εκτός από τον Σεβασμιότατο και τον πατήρ Παΐσιο, δεν έχει όμως και έσοδα.

«Οι προσκυνητές δεν είναι Ορθόδοξοι, είναι απ’ όλα τα δόγματα, κυρίως Αμερικάνοι, Γερμανοί, Ιταλοί, περνούν και φεύγουν» αναφέρει ο Σεβασμιότατος λέγοντας ότι στο Σημείο Βάπτισης του Χριστού, κατά μέσο όρο, σημειώνονται 40.000 – 50.000 επισκέψεις το δίμηνο, ενώ ετησίως φτάνουν και τις 300.000.

«Δεν έχουν περάσει όμως από εδώ, πηγαίνουν στο Βαπτιστήριο και φεύγουν για να κερδίσουν χρόνο» λέει με παράπονο ο Σεβασμιότατος επισημαίνοντας παράλληλα και το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα το μοναστήρι να συντηρείται δύσκολα.

«Εγώ και ο πατήρ Παϊσιος δεν μπορούμε να το συντηρήσουμε. Εχουμε δυο υπαλλήλους αλλά δεν αρκούν. Εχω πρόβλημα με το νερό, το νερό εδώ έχει πολύ αλάτι, η γη κάτω είναι γεμάτη αλάτι» αναφέρει ο Σεβασμιότατος, ο οποίος ωστόσο, άρχισε να φυτεύει ελιές και άλλα δέντρα, τα οποία ευδοκίμησαν και όπως αποδεικνύεται κάποια αντέχουν και με την μεγάλη ποσότητα άλατος. Καλλιεργούνται περίπου τα 25 στρέμματα, «λαχανικά βάζαμε κάθε χρόνο, φέτος δεν βάλαμε, δεν έβρεξε πολύ» είπε ο Σεβασμιότατος, ο οποίος σκέφτεται να φτιάξει ένα θερμοκήπιο για την παραγωγή μικρής ποσότητας ζαρζαβατικών για το μοναστήρι. Με την μελιτζάνα να ευδοκιμεί πολύ, όπως επίσης και η πιπεριά και το σέλινο.  

Να σημειώσουμε ότι η έκταση που βρίσκεται το μοναστήρι αντιστοιχεί σε 1.000 στρέμματα, τα οποία αποτελούν ιδιοκτησία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

«Οι Ιορδανοί είναι άνθρωποι με καλά αισθήματα»

Σ’ ότι αφορά τη συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών, σε μια μουσουλμανική χώρα, όπου το 93% είναι μουσουλμάνοι και 7% Χριστιανοί, όπως λέει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διοκαισαρείας κ. Βενέδικτος «δεν υπάρχει διαχωρισμός, μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών, λέμε είναι Ιορδανοί».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι δυο λαοί, Ελληνες και Ιορδανοί, «ταιριάζουμε σαν λαοί, οι Ιορδανοί είναι φιλόξενοι και καλοί άνθρωποι, με καλά αισθήματα. Τον Ιορδανό άνοιξε του την πόρτα, μην του κλείσεις την πόρτα. Εάν του κλείσεις την πόρτα, του κλείνεις την καρδιά».

μητροπολίτης ΒενέδικτοςΙορδανία