Κόσμος|01.12.2018 16:35

Σύνοδος G20: Σκληρές διαπραγματεύσεις και παρασκήνιο για το κοινό ανακοινωθέν

Newsroom

Οι ηγέτες της ομάδας των χωρών-μελών της G20 θα συζητήσουν την κλιματική αλλαγή κατά τον πρωινό κύκλο των σημερινών διαβουλεύσεων τους, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το προσχέδιο της κοινής διακήρυξης αναμένεται ότι θα κρατήσουν μέχρι την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της διήμερης διάσκεψης που διεξάγεται στο Μπουένος Άιρες.

Οι ηγέτες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την διατύπωση των μεταρρυθμίσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) ενώ «έχουν προχωρήσει αρκετά» στο εμπόριο.

«Θα διαπραγματευτούμε μέχρι την τελευταία στιγμή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος εκπρόσωπος.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι χώρες-μέλη της ομάδας G20 συμφώνησαν να δεσμευτούν στην μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) σύμφωνα με ένα προσχέδιο της κοινής διακήρυξης, που θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος της διήμερης διάσκεψης.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης, ότι η γλώσσα στο προσχέδιο της διακήρυξης για ζητήματα όπως, η μετανάστευση και οι πρόσφυγες θα κρατηθεί σε ένα ήπιο επίπεδο, ενώ η γλώσσα για την κλιματική αλλαγή δεν θα έχει υπαναχωρήσεις.

Το προσχέδιο αυτό της διακήρυξης, θα πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της G20.

Όλα τα «βλέμματα» στη συνάντηση Τραμπ-Μέρκελ

Η συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που αρχικά είχε προγραμματιστεί για χθες, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης της Μέρκελ στην Αργεντινή, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης των ηγετών των χωρών-μελών της G20, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, μετά από σχετική συμφωνία» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, για την συνάντηση αυτή, έχει διατεθεί χρόνος 30 λεπτών στο πρόγραμμα της Μέρκελ.

G20