Κόσμος|17.12.2019 20:02

Γενοκτονία Αρμενίων: Ο Τραμπ δεν την αναγνωρίζει λόγω τουρκικού εκβιασμού

Newsroom

Επιμένει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, παρά το ιστορικό ψήφισμα που ενέκρινε η Γερουσία πριν από λίγες ημέρες. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Open Tv στην Oυάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, προκύπτει -και από την απάντηση που έδωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών- πως ο Λευκός Οίκος δεν έχει αλλάξει θέση, παραπέμποντας σε σχετική τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ, τον περασμένο Απρίλιο.

Τότε, ο Τραμπ είχε κάνει λόγο για «μαζικές θηριωδίες». Παρότι ο Τραμπ δεν είχε αναφερθεί στα γεγονότα του 1915-1923 ως Γενοκτονία τον περασμένο Απρίλιο, είχε χρησιμοποιήσει την αρμένικη έκφραση «Meds Yeghem», που σημαίνει «μεγάλες σφαγές» και δημόσια είχε τιμήσει τη μνήμη 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων που είχαν υποφέρει στις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ου αιώνα, όπως είχε πει. Η εξέλιξη αυτή πάγωσε τις όποιες προσδοκίες για την πιθανότητα ο Τραμπ να ευθυγραμμιστεί με το ομόφωνο ψήφισμα που πέρασε από την Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Νοέμβριο και από την Γερουσία στις 12 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τον εκβιασμό του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο της βάσης του Ινσιρλίκ. Στα υψηλά δώματα της αμερικανικής γραφειοκρατίας συνεχίζουν να πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να απομακρύνουν την Τουρκία από την Κίνα, σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στενότατες και η συνεργασία τους είναι απόλυτη.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ που πρωτοστάτησε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γερουσία, τόνισε ότι «είναι ευγνώμων επειδή το ψήφισμα αυτό πέρασε σε μια εποχή κατά την οποία εξακολουθούν να υπάρχουν επιζώντες της γενοκτονίας». Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν μειώνει την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και των γερουσιαστών. Απλά, σύμφωνα πάντα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, δείχνει ότι οι εκβιασμοί του κ. Ερντογάν περνούν και σήμερα στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Γενοκτονία των ΑρµενίωνΝτόναλντ Τραμπ