Κόσμος|17.12.2019 23:37

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Γερουσία ανοίγει το δρόμο της έντασης στην Κύπρο

Μαρία Ζαχαράκη

Έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην απόφαση του αμερικανικού κογκρέσου να άρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ασέβεια κατά της Τουρκίας και προειδοποιεί για επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο μετά από μία τέτοια απόφαση. «Οι απόπειρες να αρθεί το εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο δεν θα έχουν άλλο αποτέλεσμα από το να γίνουν εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού και να ανοίξουν το δρόμο για μια επικίνδυνη ένταση», προειδοποιεί το τουρκικό ΥΠΕΞ, που χαρακτηρίζει «εχθρικό» το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες του 2020 στην αμερικανική βουλή των αντιπροσώπων και τη γερουσία.

«Τα μέλη του κογκρέσου, τα οποία για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης βρίσκονται υπό την επήρεια εχθρικών προς την Τουρκία κύκλων, συνεχίζουν να βλάπτουν το όραμα για βελτίωση των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Εχθρική και άλογη η στάση της αμερικανικής γερουσίας

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζει επίσης τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, χαρακτηρίζοντάς τον «άδικο». «Η άδικη αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, παρόλο που έχει τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της, η διαρκής έκκληση για κυρώσεις κατά της χώρας μας λόγω της παραλαβής των S-400 και η συμπερίληψη του προγράμματος Turkish Stream στο νομοσχέδιο, δείχνει ότι συνεχίζεται η ασεβής και άλογη εχθρική στάση της γερουσίας απέναντι στις αποφάσεις που λαμβάνουμε ως κυρίαρχο κράτος».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει με την υπενθύμιση ότι οι κυρώσεις δεν θα αποτρέψουν τις αποφάσεις της Άγκυρας. «Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι απειλές και η γλώσσα των κυρώσεων δεν θα καταφέρουν να αποτρέψουν την Τουρκία στο να προβεί στα απαραίτητα, αποφασιστικά βήματα για την εθνική της ασφάλεια. Να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι δεν θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στα σχέδια κατά της Τουρκίας».

F-35Γερουσίαυπουργείο ΕξωτερικώνΤουρκίαΚύπρος