Κόσμος|19.12.2019 07:59

Ιndependent: Βαθιά πληγωμένος ο Ερντογάν - Ρισκάρει έναν πόλεμο που μπορεί να χάσει

Newsroom

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να αποστείλει στρατιωτική βοήθεια στους συμμάχους του στη Λιβύη, διακινδυνεύοντας μια σύγκρουση τεραστίων διαστάσεων στη Μεσόγειο, αναφέρει ο βρετανικός «Ιndependent».

Καθώς η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων στη Βόρεια Συρία φαίνεται πως χάνει το momentum και η πολιτική αντιπαλότητα στο εσωτερικό της Τουρκίας κλιμακώνεται, ο Ερντογάν επιδιώκει να αλλάξει την ατζέντα διαχέοντας την κρίση την οποία διέρχεται η χώρα του σε ένα άλλο μέτωπο. Και η Λιβύη φαίνεται πως αναδεικνύεται σε «πεδίον δόξης λαμπρό».

Την Κυριακή που μας πέρασε (15/12) η Τουρκία ανακοίνωσε πως θα συνδράμει στρατιωτικά την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Εθνη κυβέρνηση της Λιβύης εναντίον των δυνάμεων της αντιπολίτευσης του στρατάρχη Χαφτάρ. Ωστόσο, με αυτές τις ενέργειες ο Ερντογάν δεν έκανε μόνο ακόμα έναν εχθρό, αλλά εξαγρίωσε και τους γείτονές του. Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο Χαφτάρ ενεργοποιήθηκε στρατιωτικά ξανά μετά την υπογραφή του «μνημονίου» συνεργασίας ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία, στην Τρίπολη.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ανακαλυφθεί τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Ωστόσο, θρυαλλίδα εξελίξεων αποτέλεσε η ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος «Ζohr» στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Ο Ερντογάν έπρεπε να μπει στο παιχνίδι για να μην αποκλειστεί η Τουρκία από την ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε απάντηση στις ενέργειές της, η Ελλάδα προέβη σε κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ η Αίγυπτος διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τη στάση που υιοθέτησε η κυβέρνηση Ερντογάν, που εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις από την αντιπολίτευση.

Και ενώ η εισβολή στη Βόρεια Συρία έτυχε ανταπόκρισης από την τουρκική κοινή γνώμη, χάρη στην ακροδεξιά ρητορική που υιοθετήθηκε, δεν φαίνεται τώρα να συμβαίνει το ίδιο, καθώς μπαίνουν σε κίνδυνο οι ζωές χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών προς υπεράσπιση των ακραία ισλαμιστικών θυλάκων της Λιβύης. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον «Independent», η Τουρκία είναι βαθιά πληγωμένη και σε απόγνωση. Ο Ερντογάν γνωρίζει τους κινδύνους που εγκυμονεί η πολιτική του για την πατρίδα του, ωστόσο είναι έτοιμος να πάρει το ρίσκο ενός πολέμου στον οποίο μπορεί να χάσει. Η Αίγυπτος και η Ελλάδα πρέπει να επιδείξουν ισχυρά αντανακλαστικά και να μη εμφανιστούν αδύναμες ή φοβικές. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός πολέμου.

πόλεμοςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑνατολική Μεσόγειος