Κόσμος|20.12.2019 12:45

Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά ΗΠΑ: υπονομεύουν τις προσπάθειες σε Κύπρο-Ανατ. Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Την αντίδραση της Αγκυρας στα πρόσφατα αμερικανικά νομοσχέδια εκφράζει με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων για υπονόμευση της συμμαχίας με την Τουρκία και των προσπαθειών για ειρήνη στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η έγκριση των νομοσχεδίων για τον προϋπολογισμό του 2020 των αμερικανικών ομοσπονδιακών θεσμών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία των ΗΠΑ, μαζί με ορισμένα έγγραφα που στρέφονται κατά της χώρας μας, αποτελούν προϊόν των κινήτρων των μελών του Κογκρέσου να καταστρέψουν τις διμερείς σχέσεις μας με οποιονδήποτε τρόπο.

Καταδικάζουμε για άλλη μια φορά τις κοντόφθαλμες πολιτικές φιλοδοξίες των Αμερικανικών πολιτικών κατά τη συνήθη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Τα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ καταρχήν μειώνουν το κύρος τους και χάνουν την αξιοπιστία τους με το να γίνονται εργαλείο κάποιων συναδέλφων τους εχθρών της Τουρκίας που προσπαθούν να υποβαθμίσουν την έννοια της συμμαχίας.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την άδικη μη μεταφορά των αεροσκαφών F-35 στη χώρα μας, καθώς και να υπονομεύσουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και τις δυνατότητες συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, οι κύκλοι αυτοί θα συνειδητοποιήσουν ότι οι προσπάθειές τους καταστρέφουν πρωτίστως τα συμφέροντα των ΗΠΑ και δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

ΤουρκίαΑνατολική ΜεσόγειοςΗΠΑ