Κόσμος|02.12.2018 11:28

Επεισόδια στο Παρίσι: 412 προσαγωγές και 133 τραυματίες έως τώρα

Newsroom

Τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι κατά την κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων», προκάλεσαν τον τραυματισμό 133 ανθρώπων ενώ 378 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό που ανακοινώθηκε την Κυριακή από την αστυνομία.

Συνολικά, οι Αρχές προέβησαν σε 412 προσαγωγές. Από τους 133 τραυματίες, 23 ανήκουν στις δυνάμεις της τάξης. Ολόκληρο το Σάββατο, στο Παρίσι έλαβαν χώρα σοβαρά βίαια επεισόδια, τα οποία σημειώθηκαν κυρίως στις δυτικές συνοικίες και στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Έκτακτη συνεδρίαση έχει συγκαλέσει ο Μακρόν 

Ο Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί την Κυριακή έκτακτη συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο, για τη διαχείριση της κατάστασης. Τα γεγονότα του τελευταίου 24ωρου σηματοδοτούν τη νέα κλιμάκωση στη σύγκρουση με τα «κίτρινα γιλέκα», η οποία εξελίσσεται σε κορυφαία πολιτική κρίση για τη Γαλλία ενώ πάνω της έχουν στρέψει τα βλέμματά τους οι ηγεσίες και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 

Τα χειρότερα επεισόδια στο Παρίσι 

Τουλάχιστον 133 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 14 αστυνομικοί, ενώ 412 προσήχθησαν, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. Συμπλοκές των διαδηλωτών με αστυνομικούς, οδοφράγματα, φωτιές σε σπίτια, καταστήματα, εστιατόρια, τράπεζες, αυτοκίνητα που παραδόθηκαν στις φλόγες στους πιο «ακριβούς» δρόμους της πόλης, χρήση χημικών από την αστυνομία, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε και κτίριο κοντά στα Ηλύσια Πεδία. Μεγάλα πολυκαταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν, καθώς οι βιαιοπραγίες εξαπλώνονταν το απόγευμα στη γαλλική πρωτεύουσα. Μέσα στην ημέρα έκλεισαν και 19 σταθμοί του μετρό. 

Διαδηλωτές από την Αψίδα του Θριάμβου φώναζαν «Μακρόν παραιτήσου» και ξαπλωμένοι στην πρόσοψη του μνημείου συνέχιζαν: «Τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν». 

Από την Όπερα στη λεωφόρο Φος περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας έγιναν ένα τεράστιο πεδίο μάχης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που αυτοκίνητα καίγονταν στο κέντρο του Παρισιού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε από το Μπουένος Άιρες ότι «δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η βία αυτή «δεν έχει καμιά σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού» για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.

T

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί σε  κατάσταση έκτακτης ανάγκης η γαλλική πρωτεύουσα, κάτι το οποίο ζήτησαν το βράδυ του Σαββάτου και δύο συνδικάτα αστυνομικών υπαλλήλων.

τραυματίεςΔιαδηλώσειςΠαρίσιεπεισόδια