Κόσμος|02.12.2018 15:57

Οι ΗΠΑ επισείουν στον Ερντογάν τον νόµο για τους «εχθρούς της Αµερικής»

Μιχάλης Ιγνατίου

Η απόρρητη έκθεση του αµερικανικού Πενταγώνου προς το Κογκρέσο, ως υποχρέωση από τον σχετικό νόµο για τον αµυντικό προϋπολογισµό, αποκάλυψε έναν άλλο τρόπο σκέψης των στρατηγών και του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Αµυνας των Ηνωµένων Πολιτειών για την Τουρκία.

Τον περασµένο Ιούλιο η άποψη του Πενταγώνου ήταν ότι, άσχετα από τα προβλήµατα που δηµιουργεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δεν πρέπει να οδηγηθούν οι σχέσεις σε οριστική ρήξη, ακόµα και αν κρατούσε φυλακισµένο τον πάστορα Μπράνσον, ακόµα και αν είχε παραγγείλει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστηµα S-400. Στην έκθεση, που παραµένει άκρως απόρρητη -κυκλοφόρησε µόνο µία δισέλιδη περίληψη-, το Πεντάγωνο δείχνει να αποδέχεται το «µοιραίο», ότι η απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Τουρκία σηµαίνει και κρίση µε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Λόγω του σχετικού νόµου για τις κυρώσεις (CAATSA) που σχεδιάστηκε για εχθρικές χώρες, όπως η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρειος Κορέα -οι δύο πρώτες αποτελούν στρατηγικούς εταίρους της Τουρκίας-, οι Ηνωµένες Πολιτείες είναι υποχρεωµένες να απαντήσουν ισχυρά στην περίπτωση που ο κ. Ερντογάν δεν ακυρώσει την παραγγελία των S-400 Χαρακτηριστικά ειπώθηκε στο «Έθνος της Κυριακής» ότι τα πράγµατα έχουν ξεκαθαρίσει και οι αποφάσεις έχουν ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο. Τα σενάρια είναι δύο και έχουν ενηµερωθεί σχετικά οι τουρκικές Αρχές, οι οποίες, όµως, αρνούνται να συµµορφωθούν.

Αντίθετα, είναι αµετάπειστοι οι Τούρκοι και σε µερικές περιπτώσεις το πολιτικό προσωπικό φέρεται µε αγένεια στους Αµερικανούς αξιωµατούχους, σε αντίθεση µε τους στρατιωτικούς που συνεργάζονται ακόµα απόλυτα µε τους συναδέλφους τους των ΗΠΑ.

- Το πρώτο σενάριο είναι το καλύτερο για την Άγκυρα και αφορά την ακύρωση της αγοράς των S-400. Στην περίπτωση αυτή οι Αµερικανοί θα «χρυσώσουν» την Τουρκία, διότι έχουν αποφασίσει ότι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να µην την «κλέψει» η Ρωσία. Θα τους παραχωρήσουν σε χαµηλές τιµές τους Patriots και άλλα αντιπυραυλικά συστήµατα, θα παραλάβουν τα µαχητικά F-35 και θα συνεχίσουν να είναι µέλη της οκταµελούς οµάδας που συµµετέχουν στην παραγωγή του αµερικανικού υπερόπλου.

Οι αναλυτές δεν µπορούν να αντιληφθούν, όσο και να προσπαθούν, το «µεγαλείο» της σκέψης του κ. Ερντογάν, ο οποίος θα µπορούσε να αναδειχθεί από τη µία στιγµή στην άλλη σε έναν εκ των δύο πιο σηµαντικών συµµάχων της Ουάσιγκτον. Η άλλη χώρα-σύµµαχος, που θα διατηρεί πάντα τα πρωτεία, είναι το Ισραήλ. ∆εν µπορούν να καταλάβουν γιατί δεν εγκαταλείπει τη Μόσχα και την Τεχεράνη για χάρη της µόνης υπερδύναµης. Ποικίλλουν οι απαντήσεις, µε πιο πειστική ότι νιώθει ως ίσος προς ίσους όταν συνευρίσκεται µε τους προέδρους της Ρωσίας και του Ιράν.

Επίσης πιστεύει ότι η θέση της χώρας του δεν είναι µε τη ∆ύση. Είναι µια νέα θεωρία αυτή που κυκλοφορεί ευρύτατα στην Ουάσιγκτον. Οτι, δηλαδή, ο κ. Ερντογάν έχει προ καιρού «χαιρετήσει» τη ∆ύση. Απλώς της ∆ύσης θα της πάρει χρόνο να το συνειδητοποιήσει και να το αποδεχθεί.

- Το δεύτερο σενάριο είναι το χειρότερο για την Τουρκία, και αφορά βασικά την άρνησή της να ακυρώσει την αγορά των S-400. Αν η υπόθεση της φυλάκισης του πάστορα Μπράνσον προκάλεσε χάος στην τουρκική οικονοµία, η ρήξη µε αφορµή τους S-400 θα είναι «κόλαση», πιστεύουν οι αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν την άποψή τους µε στοιχεία.

Η οργή του Ντόναλντ Τραµπ δεν θα εκφραστεί µόνο µε καταστρεπτικά µηνύµατα στο Twitter, που, όπως αποδείχθηκε το καλοκαίρι, έχουν την ισχύ να οδηγήσουν σε κατάρρευση µια οικονοµία. Θα επιβάλει κυρώσεις βάσει του σχετικού νόµου CAATSA («Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act», Public Law ¸115-44), ο οποίος αντιµετωπίζει έτσι τους εχθρούς της Αµερικής. Οι κυρώσεις είναι σκληρές και καταστρεπτικές. Ακόµα και η Ρωσία, η οποία θεωρείται πια µια ισχυρή χώρα, σε µερικούς τοµείς έχει δεινοπαθήσει. Η πρόβλεψη των αναλυτών είναι ότι η τουρκική οικονοµία αυτήν τη φορά θα καταρρεύσει.

Αυτό που έχει τονιστεί -και στην τελευταία συνάντησή τους ο υπουργός Εξωτερικών Ποµπέο εξήγησε λεπτοµερειακά τις επιπτώσεις στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου- είναι ότι δεν υπάρχει µέση λύση, άρα δεν «παίζει» το τρίτο σενάριο, να αποδεχθούν δηλαδή οι Αµερικανοί την εγκατάσταση των S-400 και να δώσουν και τα F-35, και τους Patriots και άλλα αντιπυραυλικά συστήµατα.

Όπως αναφέρει η έκθεση του Πενταγώνου: Το ρωσικό σύστηµα S-400 σχεδιάστηκε για να καταρρίπτει τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και του δυτικού συνασπισµού σε µεγαλύτερες κλίµακες και υψόµετρα από τα παλαιότερα συστήµατα. Οι Αµερικανοί αξιωµατούχοι ανησυχούν -και αυτή η ανησυχία εκφράζεται στην έκθεση- ότι η ευαίσθητη τεχνολογία των F-35 που σχεδιάστηκε για να αποφύγει ένα τέτοιο σύστηµα (σ.σ.: τα S-400) θα µπορούσε να διακυβευτεί και να χρησιµοποιηθεί για τη βελτίωση του ρωσικού συστήµατος αεράµυνας εάν η Τουρκία αποκτήσει και τα δύο συστήµατα.

Οι Αµερικανοί αξιωµατούχοι εκφράζουν και έναν άλλο φόβο, κάτι που έκαναν γνωστό και στον κ. Τσαβούσογλου: Υπάρχει έλλειψη εµπιστοσύνης στα υψηλά κλιµάκια και δεν αποκλείουν να έχουν µοιραστεί οι Τούρκοι µε τους Ρώσους και τους Ιρανούς απόρρητα µυστικά της ∆υτικής Συµµαχίας. Η έκθεση του Πενταγώνου είναι αποκαλυπτική και για τον τρόπο σκέψης των «γερακιών» της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραµπ. Το δόγµα «όποιος δεν είναι µαζί µας είναι εχθρός µας» αφορά όλους και υλοποιείται.

Από την έκθεση, τέλος, πηγάζει το συµπέρασµα ότι οι Αµερικανοί θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να επανέλθει η Τουρκία στο δυτικό… µαντρί µέχρι τον Ιούλιο του 2019. Τότε θα αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου εγκατάστασης των S-400στην Τουρκία… 

ΗΠΑΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν