Κόσμος|02.12.2018 14:04

Έλληνες του Παρισιού στο ethnos.gr: «Φοβόμασταν να κυκλοφορήσουμε»

Βάσω Ασμανίδου

«Στους δρόμους του Παρισιού επικρατούσε χάος. Δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε γιατί κινδυνεύαμε». Αυτό μαρτυρούν στο ethnos.gr Έλληνες που ζουν στο Παρίσι, θέλοντας να περιγράψουν τις διαδηλώσεις με τα «κίτρινα γιλέκα» που έγιναν στη γαλλική πρωτεύουσα το Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Σέτα Θεοδωρίδου, «Βρισκόμουν στην ελληνική κοινότητα που βρίσκεται σε απόσταση δέκα λεπτών από την Αψίδα του Θριάμβου. Στη γειτονιά μας έγιναν διάφορα επεισόδια. Έσπασαν όλες τις βιτρίνες από τα εμπορικά καταστήματα και έκαψαν αυτοκίνητα. Δύο μεγάλα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχαν κλείσει τους δρρόμους. Ακούγαμε κάτι σαν κανονιοβολισμούς. Τρέμαμε από τον φόβο και δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε», σημειώνει η κυρία Θεοδωρίδου.

Και προσθέτει: «Έκανα μιάμιση ώρα ποδαρόδρομο, πάντα φοβισμένη, για να γυρίσω σπίτι μου το βράδυ. Και σήμερα φοβάμαι να κυκλοφορήσω με όλα αυτά που έγιναν αλλά θα προσπαθήσω να βγω. Ο φόβος δεν θα περάσει». 

«Δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε γιατί κινδυνεύαμε. Ο φόβος, όμως, δεν πρέπει να περάσει», λένε στο ethnos.gr δύο κάτοικοι του Παρισιού

Σύμφωνα με την υπεύθυνη πολιτιστικής επιτροπής της ελληνικής κοινότητας, Μαρία Ρομπλέν, η έκθεση που ήταν προγραμματισμένη για χθες στο ελληνικό σπίτι ακυρώθηκε λόγω των επεισοδίων. «Για να φτάσω στον χώρο όπου βρίσκεται η ελληνική κοινότητα χρειάστηκε να διασχίσω ένα πολύ μεγάλο τμήμα του Παρισιού με τα πόδια. Γύρω μου έβλεπα σπασμένα καταστήματα και κλειστά καφέ, που σπάνια κατεβάζουν... ρολά. Οι συρμοί του μετρό είχαν διακοπεί σε κάποιες στάσεις τους. Υπήρχε αρκετός κόσμος που προσπαθούσε να βρει τρόπους να κινηθεί. Ήταν πολύ δύσκολες οι καταστάσεις που ζήσαμε χθες», περιγράφει η ίδια. 

«Γύρω μου έβλεπα σπασμένα καταστήματα και κλειστά καφέ, που σπάνια κατεβάζουν... ρολά», περιγράφει Ελληνίδα που ζει στο Παρίσι

Πλέον, το Παρίσι προσπαθεί να επανέλθει στους κανονικούς του ρυθμούς. Εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας προσπαθούν να αποσύρουν τα καμένα αυτοκίνητα από κεντρικούς δρόμους του Παρισίου και να καθαρίσουν τα σημεία, όπου τα επεισόδια κορυφώθηκαν. Οι συρμοί του μετρό εκτελούν δρομολόγια και μόνο η περιοχή γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου παραμένει αποκλεισμένη. Τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η χώρα αναμένεται να τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και, σύμφωνα με τις δύο Ελληνίδες, «αυτό αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στην ημέρα». 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, παρά τον φόβο που υπάρχει από τα πολύ σοβαρά επεισόδια, οι κάτοικοι του Παρισιού προσπαθούν να βρουν τους καθημερινούς τους ρυθμούς. «Ακόμη και μετά το Μπατακλάν το Παρίσι επανήλθε στην κανονικότητα. Το ίδιο θα γίνει και τώρα, μόνο που κάποιος πρέπει να ακούσει αυτό που έχουν να πουν τα κίτρινα γιλέκα. Είναι ντροπή να γίνονται αυτά τα επεισόδια σε μία ευρωπαϊκή πόλη όπως το Παρίσι», συμπληρώνει η κυρία Θεοδωρίδου με την κυρία Ρομπλέν να προσθέτει: «Θέλουμε να μπορούμε να κυκλοφορούμε. Εικόνες με σπασμένες στάσεις λεωφορείων, καμένα αυτοκίνητα, συλλήψεις και τραυματίες είναι αποκαρδιωτικές. Πρέπει να αποδοκιμάζονται αυτές οι εικόνες». 

Τα χειρότερα επεισόδια στο Παρίσι 

Για την ιστορία, πάντως, τουλάχιστον 133 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 14 αστυνομικοί, ενώ 412 προσήχθησαν, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. Συμπλοκές των διαδηλωτών με αστυνομικούς, οδοφράγματα, φωτιές σε σπίτια, καταστήματα, εστιατόρια, τράπεζες, αυτοκίνητα που παραδόθηκαν στις φλόγες στους πιο «ακριβούς» δρόμους της πόλης, χρήση χημικών από την αστυνομία, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε και κτίριο κοντά στα Ηλύσια Πεδία. Μεγάλα πολυκαταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν, καθώς οι βιαιοπραγίες εξαπλώνονταν το απόγευμα στη γαλλική πρωτεύουσα. Μέσα στην ημέρα έκλεισαν και 19 σταθμοί του μετρό. 

Διαδηλωτές από την Αψίδα του Θριάμβου φώναζαν «Μακρόν παραιτήσου» και ξαπλωμένοι στην πρόσοψη του μνημείου συνέχιζαν: «Τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν». 

Από την Όπερα στη λεωφόρο Φος περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας έγιναν ένα τεράστιο πεδίο μάχης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που αυτοκίνητα καίγονταν στο κέντρο του Παρισιού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε από το Μπουένος Άιρες ότι «δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η βία αυτή «δεν έχει καμιά σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού» για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης

επεισόδιαΠαρίσι