Κόσμος|26.10.2018 13:46

Η συγκλονιστική φωτογραφία από τη Γάζα που έγινε viral

Αθανασία Κουλέτα

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από τη «Νάκμπα», την επιχείρησης εθνοκάθαρσης του παλαιστινιακού λαού, με τις δολοφονίες και τον διωγμό από τα παλαιστινιακά εδάφη χιλιάδων Παλαιστινίων. Είναι αυτή η χρονιά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέλεξε να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, πυροδοτώντας μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών Αρχών. 

Εβδομήντα χρόνια πέρασαν από τη Νάκμπα κι ακόμη οι Παλαιστίνιοι που παρέμειναν στα εδάφη τους εξακολουθούν να ζουν ως αποκλεισμένοι, ως πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο. Το σκηνικό στο οποίο στήθηκε η έκρυθμη κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια, γνωστό και συγκεκριμένο: από τη μία οι αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών και ο αποκλεισμός των Παλαιστινίων ακόμη και από είδη πρώτης ανάγκης και από την άλλη οι πέτρες, τα καμμένα λάστιχα ως απάντηση στην ισραηλινή βία. 

Από τον Μάρτη του 2018, οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις και συγκρούσεις με τις ισραηλινές αρχές και κάπως έτσι φτάσαμε στην περασμένη Τετάρτη όπου ο Τούρκος φωτογράφος, Μουσταφά Χασούνα απαθανάτισε με τον φακό του για το πρακτορείο Anadolu τον 20χρονο Παλαιστίνιο Α’έντ Αμπού Άμρο, να κρατά στο ένα του χέρι τη σημαία της Παλαιστίνης και στο άλλο μια σφεντόνα.

Η φωτογραφία έκανε το γύρο του διαδικτύου κι έγινε viral, κάνοντας πολλούς να την παρομοιάζουν με τον πίνακα του Ντελακρουά «Η Ελευθερία οδηγεί το λαό».

Εξάλλου, διαχρονικά, ο δρόμος προς την ελευθερία περνά μέσα από τη φωτιά. Τα πρόσωπα, τα σύμβολα, ο χρόνος και ο χώρος αλλάζουν.

ΓάζαΠαλαιστίνηviral