Κόσμος|24.12.2019 19:46

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Είμαστε υπέρ του win-win στη Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Την πολιτική της Άγκυρας για kazan-kazan (win-win) στην ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, μετά τη συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου για το 2019.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου έκανε για άλλη μια φορά σαφές ότι «κανένα σχέδιο στη Μεσόγειο, δεν πρόκειται να πετύχει χωρίς την Τουρκία», ενώ προειδοποίησε ότι αν αποκλείσουν την Τουρκία από την ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση μόνο ήρεμη δεν θα είναι. «Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αν δεν περιλαμβάνει την Τουρκία», τόνισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ενώ υπογράμμισε ότι «η ασφάλειά μας ξεκινά πολύ πέρα από τα σύνορα του Εθνικού μας Συμβολαίου. Για την Τουρκία δεν είναι επιλογή, αλλά ανάγκη να είναι ισχυρή τόσο στο πεδίο των μαχών όσο και στο τραπέζι», δήλωσε. 

Διάφανη η συμφωνία με τη Λιβύη

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Λιβύη, ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι η Τουρκία υπέγραψε μία διάφανη συμφωνία και ότι δεν υπάρχει τίποτα που να ενοχλεί τις άλλες χώρες. Μάλιστα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις έντονες αντιδράσεις κατά της Τουρκίας λόγω του μνημονίου με τη Λιβύη, ενώ αντίστοιχα όταν η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Κυπριακή Δημοκρατία συνάπτουν τέτοιες συμφωνίες, κανείς δεν αντιδρά.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν αναφέρθηκε και στο έγγραφο που ετοιμάζει η τουρκική εθνοσυνέλευση, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» στον τουρκικό στρατό να αναπτυχθεί στη Λιβύη. Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι ετοιμάζεται, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενό του. Ανέφερε μόνο ότι μπορεί να περιλαμβάνει εντολή είτε για στρατιωτική εκπαίδευση στη Λιβύη είτε να προσφέρει απλά πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση του Σάραζ.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι προσδοκία της Τουρκίας είναι να σταματήσουν οι διαμάχες το συντομότερο, να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός υπό την αιγίδα των ΗΕ, να επιστρέψουν όλοι στις θέσεις που είχαν τον περασμένο Απρίλιο και να ανοίξει ο δρόμος το συντομότερο για πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Αν δεν σταματήσουν τον Χαφτάρ, θα χυθεί περισσότερο αίμα

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας στηλίτευσε τη στήριξη που δίνουν κάποιες χώρες στο στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος θέλει να καταλύσει τη νόμιμη εξουσία στη Λιβύη. Ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Χαφτάρ, αλλά αν ο Χαφτάρ δεν σταματήσει τις επιθέσεις είναι αναπόφευκτος ένας ακόμη πιο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος. Όπως είπε, η στρατιωτική στήριξη στον Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένης και της στήριξης από τη Ρωσία με τους μισθοφόρους Wagner δεν συμβάλει στη λύση της κρίσης στη Λιβύη.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι δίπλα στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. «Στις δύσκολες μέρες δεν θα αφήσουμε μόνο του το λαό της Λιβύης», ανέφερε. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας επιβεβαίωσε πάντως ότι στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στο Βερολίνο για τη Λιβύη θα συμμετάσχει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ανατολική ΜεσόγειοςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜεσόγειος