Κόσμος|26.12.2019 23:36

Reuters: Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

Newsroom

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία για την παροχή στρατιωτικής στήριξης από "αέρα, ξηρά και θάλασσα".

Αυτό επιθυμεί να γίνει προκειμένου να αποκρούσει την επίθεση των ανατολικών δυνάμεων για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ένας αξιωματούχος από την Τρίπολη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, o αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, μίλησε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) Φάτι Μπασάγα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα ότι δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη έπειτα από αίτημα της Τρίπολης μέσα στον επόμενο μήνα. «Ελπίζω ότι θα το επικυρώσουμε στο κοινοβούλιο στις 8 ή 9 Ιανουαρίου και έτσι θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση της Λιβύης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

T



«Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την Τρίπολη και τους κατοίκους της», είπε από την πλευρά του ο Φάτι Μπασάγα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα.

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα. Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Τυνησία την Τετάρτη, για να συζητήσει τρόπους συνεργασίας για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα άμεση ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου στην εξαγγελία ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

Λιβύηστρατιωτική υποστήριξηΤουρκία