Κόσμος|29.12.2019 15:17

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Αν δεν σταματήσει κάποιος τον Χαφτάρ, θα γίνει της... Συρίας

Μαρία Ζαχαράκη

«Αν δεν σταματήσει κάποιος τον Χαφτάρ, η Λιβύη θα μετατραπεί σε μία νέα Συρία», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν. Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ιδιωτικό «Κανάλι 7», δήλωσε ότι σήμερα το μεσημέρι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Aγκελα Μέρκελ, προκειμένου να της… διαμηνύσει ότι, αν δεν σταματήσει ο στρατάρχης Χαφτάρ να πολιορκεί την Τρίπολη, η σύνοδος στο Βερολίνο πρέπει να ακυρωθεί.

«Συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στον Χαφτάρ μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Υπάρχει μία διαδικασία μέσω των ΗΕ. Τον Ιανουάριο γίνεται σύνοδος στη Γερμανία. Αν συνεχιστούν οι επιθέσεις του Χαφτάρ, δεν έχει νόημα να συναντηθούμε στο Βερολίνο, δεν έχει νόημα να γίνει η σύνοδος» είπε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία κάνοντάς την by pass στην Ανατολική Μεσόγειο».

Θα γίνει της… Συρίας στη Λιβύη

Ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε ότι στο Αμπού Ντάμπι ο Σαράζ συναντήθηκε με τον Χαφτάρ και υπέγραψαν μια συμφωνία μεταξύ τους. Αλλά ο Χαφτάρ στη συνέχεια τη χάλασε κι άρχισε τις επιθέσεις,

«Και από εκείνη την ημέρα κανείς δεν είπε ‘σταμάτα’ στον Χαφτάρ. Ηρθαν και σε εμάς και μας είπαν ότι ‘χάλασαν τη συμφωνία, δεν είναι νόμιμο’. Μας ζήτησαν βοήθεια, η κινητικότητα ξεκίνησε από τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Κι εμείς είπαμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αν δεν πει κάποιος ‘σταμάτα’ στον Χαφτάρ, θα εξελιχθεί όπως η Συρία. Όποιος βλέπει ένα πολιτικό κενό, μπαίνει. Μετά την έγκριση της βουλής (για αποστολή στρατιωτών), θα συσκεφτούμε με το στρατό και θα καθορίσουμε πώς θα συμβάλλουμε. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες εκεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου. 

«Ανοίγει πανιά» και για… Αλγερία ο Ερντογάν

Ο Ιμπραχίμ Καλίν προανήγγειλε παράλληλα επίσκεψη Ερντογάν και στην Αλγερία μετά την Τυνησία. «Ο πρόεδρός μας είπε ότι πρέπει να αυξήσουμε τον διάλογο με την Αλγερία και την Τυνησία. Μίλησε στο τηλέφωνο με τους Τυνήσιους, και όταν τους ρώτησε αν μπορεί να έρθει, "μετά χαράς" του απάντησαν. "Αύριο να έρθουμε" είπε και αμέσως το κανόνισε. Με την Αλγερία οι επαφές συνεχίζονται, μπορεί να την επισκεφτεί. Ο πρόεδρός μας κρίνει απαραίτητο η Τυνησία, η Αλγερία και το Κατάρ να συμμετάσχουν στη σύνοδο του Βερολίνου» είπε.

«Θέατρο του παραλόγου»

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν αναφέρθηκε και στη συνομιλία που είχε με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, εξηγώντας του ότι η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα πλέον θυμίζει «θέατρο του παραλόγου».

«Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί που υψώνουμε τη σημαία μας στη Συρία, την ανατ. Μεσόγειο και τη Λιβύη. Μίλησα με το σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ο’ Μπράιεν και του είπα ότι πρόκειται για μία ‘κατάσταση του παραλόγου’. Για τα εθνικά μας συμφέροντα θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Η ιστορία θα γράψει διαφορετικά τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στην περιοχή μας», δήλωσε.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι οι συμφωνίες στη Συρία με την επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης και με τη Λιβύη κατέδειξαν πόσο ισχυρή είναι η Τουρκία και στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Ο πρόεδρός μας όταν πήγε στο ΝΑΤΟ πήγε ως ένας ηγέτης με αποδεδειγμένη τη δύναμή του και στο πεδίο των μαχών. Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν θα διστάσει να κατέβει στο πεδίο της μάχης για τα συμφέροντά της» τόνισε.

Κοντόφθαλμοι όσοι ρωτούν τι δουλειά έχει η Τουρκία στη Λιβύη

Ο Ιμπραχίμ Καλίν επέκρινε παράλληλα την αξιωματική αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας «κοντόφθαλμη» την πολιτική της για το «τι δουλειά έχουμε εμείς στη Λιβύη» και  εξηγώντας ότι οι δύο χώρες έχουν όχι μόνο ιστορικούς δεσμούς, αλλά τώρα γειτόνευσαν και στη θάλασσα.

«Η Τουρκία δεν πάει να εισβάλει στη Λιβύη, δεν εποφθαλμιά τα εδάφη κανενός. Όταν οι άλλοι κάνουν κάποια κίνηση, δεν βγάζουν άχνα και ξαφνικά λένε ‘η Τουρκία τί δουλειά έχει εκεί’. Τι δουλειά έχει η Ρωσία, η Αγγλία, η Ιταλία, τα ΗΑΕ, η Γαλλία, δεν λένε. Εμείς ποιο έδαφος της Συρίας καταλάβαμε; Οσοι τα ρωτούν αυτά ή είναι κοντόφθαλμοι ή έχουν πολιτικές ανησυχίες. Αν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική, να την ακούσουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΛιβύη