Κόσμος|30.12.2019 17:40

Τουρκική Βουλή: Υποβλήθηκε η πρόταση για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Μαρία Ζαχαράκη

Στην τουρκική εθνοσυνέλευση υποβλήθηκε η νομοθετική πρόταση για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη  και την Πέμπτη στις 2 Ιανουαρίου θα συγκληθεί εκτάκτως η γενική συνέλευση για τη συζήτηση και ψηφοφορία. 

Λιγο νωριτερα, γύρο ενημερωτικών επαφών προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης πραγματοποίησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβουσογλου, σχετικά με την νομοθετική πρόταση που υποβλήθηκε στην τουρκική εθνοσυνέλευση για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Η πρώτη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν στον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. 

Η πρώτη αντίδραση ωστόσο από τον εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αρνητική

«Δίνουμε προτεραιότητα στη διπλωματία. Βλέπουμε αρνητικά την πρόταση που υποβλήθηκε στη Βουλή», δήλωσε ο Ουνάλ Τσεβικιόζ, κάνοντας γνωστές τις προθέσεις που θα τηρήσει την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου στη βουλή το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Τουρκίας. 

Παρόμοια και η στάση της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ, την οποία επισκέφτηκε στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 

Το «Καλό Κόμμα», το οποίο συνασπίζεται σε θέσεις και πολιτική με την αξιωματική αντιπολίτευση ως αντίβαρο στη συμμαχία Ερντογάν και εθνικιστή Μπαχτσελί, εδω και μέρες δηλώνει οτι δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο, γιατι αντιτίθεται στην αποστολή Τούρκων στρατιωτών σε μια εμπόλεμη ζώνη, όπου επικρατεί εμφύλιος. 

Αντίθετο ειναι και το φιλο-κουρδικό κόμμα HDP, το οποίο ωστόσο αρνήθηκε η κυβέρνηση να ενημερώσει, καθώς θεωρεί ότι έχει σχέσεις με τους τρομοκράτες του ΡΚΚ. 

Η κυβέρνηση Ερντογάν, παρά τη στάση της αντιπολίτευσης, αναμένεται παντως να πάρει την Πέμπτη το «πράσινο φως» για τη Λιβύη με τις ψήφους των εθνικιστών του Μπαχτσελί. 

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΛιβύη