Κόσμος|02.01.2020 20:16

«Πεταλούδας» ο πρώην πρόεδρος της Nissan: Εγώ οργάνωσα το σχέδιο διαφυγής μου

Newsroom

Ο Κάρλος Γκοσν, το πρώην αφεντικό στις Nissan και Renault, για πρώτη φορά, σήμερα (Πέμπτη 2 Ιανουαρίου), μίλησε δημόσια για τη φυγή του από την Ιαπωνία, όπου του είχε ασκηθεί δίωξη για τέλεση οικονομικών εγκλημάτων.

Ο Γκοσν επιβεβαίωσε πως οργάνωσε μόνος του την «αναχώρησή» του από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου με προορισμό τον Λίβανο, διαψεύδοντας τα σενάρια εμπλοκής μελών της οικογένειάς του.

«Οι ισχυρισμοί και οι πληροφορίες που αναμεταδίδουν τα μίντια περί εμπλοκής της οικογένειάς μου στη φυγή μου από την Ιαπωνία δεν αληθεύουν. Εγώ μόνος μου οργάνωσα και τέλεσα το σχέδιο διαφυγής μου από την Ιαπωνία» εξήγησε ο Γκοσν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την οποία έδωσε στο έδαφος του Λιβάνου.

Ο πρώην πρόεδρος των Nissan-Renault εγκάλεσε για άλλη μία φορά το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Ιαπωνία: «Επικρατεί το τεκμήριο της ενοχής, και όχι της αθωότητας, ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται και κυριαρχούν ο ρατσισμός και οι διακρίσεις, σε απόλυτη περιφρόνηση των νόμων και των διεθνών συνθηκών που η Ιαπωνία έχει δεσμευτεί να σέβεται και να τηρεί», προσθέτοντας: «Δεν απέφυγα να δικαστώ, απλώς ήθελα να διαφύγω από την αδικία και τις πολιτικές διώξεις εις βάρος μου».

Σε κάθε περίπτωση, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες «απέδρασε» ο Κάρλος Γκοσν παραμένουν άγνωστες, καθώς μάλιστα οι ιαπωνικές αρχές δεν έχουν δώσει την παραμικρή πληροφορία μέχρι τώρα σχετικά με το πώς ο φυγάς κατάφερε να περάσει τόσους ελέγχους στα σύνορα των χωρών από τις οποίες πέρασε. 

Σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, πέρασε τα σύνορα χρησιμοποιώντας το γαλλικό διαβατήριό του (είχε τρία διαβατήρια: ένα γαλλικό, ένα λιβανέζικο και ένα βραζιλιάνικο), για το οποίο υπήρχε «ειδική, μυστική πρόβλεψη από τις γαλλικές αρχές».

NissanΙαπωνίαΚάρλος Γκοσν