Κόσμος|03.01.2020 14:20

Κομισιόν: Η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην περιοχή

Μαρία Ψαρά

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο, τέτοιου είδους ενέργειες μόνο να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή μπορούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας την Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, να επιτρέψει την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη. Η ΕΕ επαναλαμβάνει την πεποίθησή της ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη κρίση της Λιβύης. Οι ενέργειες που υποστηρίζουν όσους συμμετέχουν στη σύγκρουση θα έχουν μόνο αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι διεθνείς εταίροι να σεβαστούν πλήρως το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του Ειδικού Εντεταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Ghassan Salamé και της διαδικασίας του Βερολίνου, ως τη μόνη οδό προς μια ειρηνική, σταθερή και ασφαλή Λιβύη».

Η ΕΕ θα διατηρήσει ενεργό δέσμευση για την υποστήριξη όλων των μέτρων αποκλιμάκωσης, καθώς και των μέτρων που οδηγούν σε αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός και την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων».

Εκλεισε το αεροδρόμιο της Τρίπολης

Οι πτήσεις ανεστάλησαν μέχρι νεωτέρας σήμερα στο μοναδικό εν λειτουργία αεροδρόμιο της Τρίπολης στη Λιβύη επειδή ρουκέτες έπεσαν στην περιοχή, δήλωσε αξιωματούχος του αεροδρομίου. Τα τελευταία χρόνια το Αεροδρόμιο Μιτίγκα έχει επανειλημμένα κλείσει και επαναλειτουργήσει εξαιτίας βομβαρδισμών πυροβολικού και αεροπορικών επιδρομών.

Λιβύητουρκικός στρατόςΚομισιόν