Κόσμος|03.01.2020 20:22

Κασέμ Σουλεϊμανί: Οι ΗΠΑ του επιρρίπτουν 602 δολοφονίες Αμερικανών (vid)

Newsroom

Όπως μετέδωσε από την Ουάσινγκτον ο ανταποκριτής του Open TV Μιχάλης Ιγνατίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του και του ζήτησε «αποκλιμάκωση». Στο μεταξύ η «εξόντωση» του δεύτερου πιο ισχυρού άνδρα του Ιράν κατά τη γνώμη των αναλυτών άνοιξε τον ασκό του Αιόλου σε μία εποχή κατά την οποία η Αμερική είναι διχασμένη και μόνο η μειοψηφία στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Αμερικανοί είχαν στοχεύσει εδώ και πάρα πολύ καιρό τον Ιρανό υποστράτηγο ενώ τον είχαν επικηρύξει. Μάλιστα οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι πίσω από κάθε τρομοκρατικό χτύπημα σε αμερικανικό στόχο υπήρχε το αποτύπωμα του Σουλεϊμανί. Ακόμη ο Τραμπ επέρριψε την ευθύνη στον Σουλεϊμανί για τη δολοφονία 602 Αμερικανών. Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι τον εντόπισαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες όταν και αυξήθηκαν οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων μέσα στο Ιράκ. Το αποκορύφωμα ήταν η επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.

Επιπλέον υποστηρίζουν ότι ο Σουλεϊμανί σχεδίαζε εισβολή στην πρεσβεία αντίστοιχα με εκείνη που είχε γίνει στην Τεχεράνη το 1979. Την ίδια ώρα υπάρχει «κόκκινος συναγερμός» σε όλες τις αμερικανικές πρεσβείες του κόσμου, καθώς εκφράζονται φόβοι για εκδίκηση του Ιράν. Στο μεταξύ οι Δημοκρατικοί αντέδρασαν για τη μη ενημέρωση τους για την επιχείρηση καθώς ο πρόεδρος Τραμπ ενημέρωσε μόνο τους Ρεπουμπλικάνους. Πάντως υπάρχουν και οι φωνές που συνδέουν τη δολοφονία Σουλεϊμανί με τα εσωτερικά προβλήματα του Τραμπ.

H δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί κατά τη διάρκεια πολεμικής επιχείρησης τα ξημερώματα της Παρασκευής έχει ανεβάσει στα ύψη το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή. Το απόγευμα της Παρασκευής υπήρξε επικοινωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στη Μόσχα Θανάση Αυγερινό η γαλλορωσική κατανόηση και συνεργασία εδραιώνεται. Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την αμοιβαία ανησυχία τους για μία πράξη που μπορεί να οξύνει την κατάσταση στην περιοχή.

Σε αντίστοιχους τόνους, σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό κινείται από το πρωί της Παρασκευής και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο μιλάει για σοβαρές συνέπειες για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Επιπλέον οι επιτελείς του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι με την παρακινδυνευμένη ενέργειά που έκαναν οι ΗΠΑ, οδηγούν σε ένα νέο γύρο κλιμάκωσης της έντασης. Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό οι Ρώσοι συγκρατούνται στις διατυπώσεις τους σε σχέση με το πρωί. Ίσως επειδή διαισθάνονται την κόλαση που θα επακολουθήσει στη Μέση Ανατολή και με αυτό τον τρόπο προωθούν την ρωσική διπλωματία ως τη μόνη εν δυνάμει διαπραγματευτική δύναμη με όλους. Και αυτό γιατί οι Ρώσοι είναι που μπορούν να συνομιλούν με τις ΗΠΑ, με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, αλλά και με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Πάντως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πενθεί για το χαμό Σουλεϊμανί, ενός συμμάχου της Ρωσίας στη μάχη κατά της διεθνούς της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τους Ρώσους στρατιωτικούς ο Σουλεϊμανί δημιούργησε την αντίσταση στη διεθνή τρομοκρατία στη Συρία και το Ιράκ όταν ακόμη δεν υπήρχε διεθνής συμμαχία εναντίον της. Ακόμη κάνουν λόγο για κοντόφθαλμες επιλογές των ΗΠΑ στην περιοχή που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση. Τέλος ο Θανάσης Αυγερινός ανέφερε πως οι ΗΠΑ με αυτή την ενέργεια αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού και αυτό γιατί ο Σουλεϊμανί δεν είναι ο Μπιν Λάντεν αλλά είναι ένας θεσμικός ηγέτης ενός ξένου κράτους.

ΙράκΝτόναλντ ΤραμπΙράνΚασέμ Σουλεϊμανί