Κόσμος|04.01.2020 16:21

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Χιλιάδες στη νεκρική πομπή - «Θάνατος στους Αμερικανούς»

Newsroom

Ενα 24ωρο μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από βομβιστική επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Βαγδάτης για να συμμετάσχουν στη νεκρώσιμο ακολουθία του.

Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, καθώς το οργισμένο πλήθος φώνζε «θάνατος στους Αμερικανούς», υποσχόμενο εκδίκηση για τη δολοφονία του στρατηγού. «Εκδίκηση για τον θάνατό του» συμπληρώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Le Monde».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Associated Press, πολλοί από τους συμμετέχοντες στην πομπή ήταν ντυμένοι στα μαύρα και κρατούσαν ιρακινές σημαίες, αλλά και σημαίες σιιτών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν. 

Ακόμη, όπως αναφέρει ο Guardian, η σορός του δολοφονημένου στρατηγού, που σκοτώθηκε κατά την αμερικανική βομβιστική επίθεση με drone, θα πραγματοποιηθεί στην Τεχεράνη, την Κυριακή 5 Ιανουαρίου, ενώ θα διεξαχθούν λαϊκά προσκυνήματα σε πόλεις που θεωρούνται ιερές για τους σιίτες.

Στην κηδεία ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Ιράκ, Αντελ Αμπντελ Μάχντι, παρέστη στο λαϊκό προσκύνημα του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και στην κηδεία του ανθρώπου του Ιράν στη Βαγδάτη, του Ιρακινού Αμπου Μάχντι αλ-Μουχάντις.

Παρόντες ήταν επίσης ο Χάντι αλ-Αμπερ, επικεφαλής των φιλοϊρανικών κομμάτων στο ιρακινό κοινοβούλιο, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι και αρκετοί επικεφαλής φιλοϊρανικών σιιτικών οργανώσεων. Μια προγραμματισμένη συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναβλήθηκε, ώστε οι βουλευτές να μπορέσουν με τη σειρά τους να παραστούν στις κηδείες των δύο ανδρών.

ΙράκκηδείαΚασέμ ΣουλεϊμανίΙράν