Κόσμος|05.01.2020 12:30

Ευρώπη σε Ιράν: Αυτοσυγκράτηση και σεβασμός στη Συμφωνία για τα Πυρηνικά

Μαρία Ψαρά

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Κατά το τηλεφώνημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε για μια ακόμη φορά ότι «είναι αναγκαία η αποκλιμάκωση» της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη.

Η συζήτηση με τον Υπουργό Ζαρίφ έλαβε χώρα στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επαφών που έκανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ από την Παρασκευή με τους Υπουργούς Εξωτερικών χωρών της Ε.Ε. και της περιοχής προκειμένου να συζητήσει τα πρόσφατα γεγονότα και τα βήματα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την πρόσφατη αύξηση των βίαιων συγκρούσεων στο Ιράκ και κάλεσε το Ιράν να δείξει αυτοσυγκράτηση και να εξετάσει προσεκτικά κάθε αντίδραση για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, πράγμα που βλάπτει ολόκληρη την περιοχή και τους ανθρώπους της. Ο ίδιος επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευσή του να συμβάλει στην αποσυμφόρηση της κατάστασης. Τόνισε ότι τελικά, η περιφερειακή πολιτική λύση είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός και ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να την υποστηρίξει.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η Συμφωνία της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPoA) η οποία είναι «κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια». Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τη σημασία της διαφύλαξης της JCPOA, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να διαδραματίζει πλήρως τον ρόλο του ως συντονιστή και να διατηρήσει την ενότητα των υπολοίπων συμμετεχόντων προς υποστήριξη της συμφωνίας και της πλήρους εφαρμογής της από όλα τα μέρη. Τέλος, ο Ζουζέπ Μπορέλ κάλεσε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών στις Βρυξέλλες να συνεχίσουν τη δέσμευσή τους σε αυτά τα θέματα.

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΙράν