Κόσμος|06.01.2020 16:20

Κομισιόν για Τουρκία: Πολιτική λύση στην κρίση στη Λιβύη

Μαρία Ψαρά

Τη σημασία της πολιτικής λύσης στη Λιβύη και του σεβασμού στο εμπάργκο των όπλων του ΟΗΕ τόνισε σήμερα η Κομισιόν.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη δείχνουν ότι θα μπορούσε να επικρατήσει κλιμάκωση της βίας γύρω από την Τρίπολη. Καταδικάζουμε επιθέσεις όπως η επίθεση του Σάββατου εναντίον της στρατιωτικής σχολής, η οποία φέρνει μόνο περισσότερη βία και ανθρώπινο πόνο», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

«Σήμερα είναι πιο επείγον από ποτέ να εργαστούμε για μια πολιτική λύση στην κρίση στη Λιβύη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν σε μια πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση ειρηνικής και πολιτικής λύσης σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την κατάσταση στο Ιράν, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου. Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Π. Στάνο επιβεβαίωσε ότι «υπάρχουν πολλές διπλωματικές επαφές σε όλα τα επίπεδα» και ότι επιχειρείται η αποκλιμάκωση της έντασης. Ο ίδιος τόνισε ότι αναμένεται η απάντηση του Ιράν σχετικά με το αν ο Υπουργός Εξωτερικών της θα επισκεφθεί τελικά τις Βρυξέλλες, ύστερα από την πρόσκληση του Ζ. Μπορέλ.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε σήμερα τη «βαθύτατη λύπη του» για την απόφασή του Ιράν να άρει κάθε περιορισμό στον εμπλουτισμό ουρανίου. «Η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα (του Ιράν) από όλους είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ, για την περιφερειακή σταθερότητα και την παγκόσμια ασφάλεια», έγραψε στο Twitter ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική. Ο Μπορέλ υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα βασιστεί στα συμπεράσματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για να εκτιμήσει τις συνέπειες από την απόφαση του Ιράν.

ΛιβύηΕυρωπαϊκή ΈνωσηΙράν