Κόσμος|08.01.2020 15:15

Αεροπορικό δυστύχημα στο Ιράν: Το αεροπλάνο ήταν καινούργιο - Δεν υπήρχε βλάβη (vids)

Newsroom

Αγνωστα παραμένουν τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος με τους 176 νεκρούς στο Ιράν με τη συντριβή του Boeing 737-800 της Ukrainian International Airlines λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο «Ιμάμης Χομεϊνί».

Μάλιστα, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Ιράν σε ανακοίνωσή της δεν έκανε καμία αναφορά σε μηχανική βλάβη ως πιθανή αιτία. Μάλιστα η αναφορά πως «κάθε σχόλιο που έχει προηγηθεί για την αιτία της συντριβής δεν είναι επίσημη εκδοχή», δημιουργεί ερωτηματικά. Πάντως νωρίτερα σήμερα η ουκρανική πρεσβεία στο Ιράν ανέφερε ως αιτία του δυστυχήματος τεχνικό πρόβλημα διευκρινίζοντας ότι «προς το παρόν αποκλείεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης».

Υπενθυμίζεται πως το μοιραίο Boeing που είχε προορισμό την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, δεν εξέπεμψε ποτέ σήμα κινδύνου. Μάλιστα τα στοιχεία της πτήσης που έχουν γίνει έως τώρα γνωστά δείχνουν ότι, μόλις το αεροσκάφος έφτασε στα 7.900 πόδια, κάτι συνέβη και έπεσε.

Στη συντριβή του Boeing έχασαν τη ζωή τους 167 επιβάτες και εννέα μέλη πληρώματος. Σύμφωνα με την Ukrainian International Airlines οι περισσότεροι από τους επιβάτες ταξίδευαν transit και επρόκειτο να επιβιβαστούν σε άλλες πτήσεις κατά την άφιξή τους στην Ουκρανία.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Βαντίμ Πριστάικο έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα μέσω Twitter τη λίστα με τις εθνικότητες των επιβατών του αεροσκάφους Boeing 737 της εταιρείας Ukraine International Airlines.

T

82 Ιρανούς

63 Καναδούς

11 Ουκρανούς - ανάμεσά τους και το 9μελες πλήρωμα

10 Σουηδούς

4 Αφγανούς

3 Γερμανούς και

3 Βρετανούς.

Νωρίτερα η αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι το μοιραίο αεροσκάφος είχε ελεγχθεί δύο ημέρες πριν το δυστύχημα τονίζοντας ότι ήταν «καινούργιο» αεροπλάνο που είχε παραδοθεί πριν από τρία χρόνια από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Επίσης ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις της προς την Τεχεράνη επ΄αόριστον και ότι το μοιραίο αεροσκάφος είχε περάσει τον τελευταίο έλεγχο ρουτίνας την Δευτέρα. Η εταιρεία κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος και παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων.

T

Μάλιστα και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε αντίθετος στις υποθέσεις που έχουν κυκλοφορήσει περί μηχανικής βλάβης. Και την ώρα που πληθαίνουν τα ερωτηματικά για το τι συνέβη στο μοιραίο αεροσκάφος έρχεται η απόφαση της Τεχεράνης να μην παραδώσει το μαύρο κουτί στην Boeing, να προσθέσει νέα σενάρια για την τραγωδία. Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Αλί Αμπεντζαντέχ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr, δεν ξεκαθάρισε σε ποια χώρα θα σταλεί το «μαύρο κουτί».

Η σεναριολογία όμως πήρε φωτιά μετά από δημοσίευμα της γερμανικής Bild, η οποία επικαλείται Γερμανούς ειδικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν τη θεωρία ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε. Μάλιστα εξηγώντας το σκεπτικό τους υποστηρίζουν πως η συντριβή του μοιραίου Boeing στο Ιράν έχει πολλές ομοιότητες με άλλα περιστατικά του παρελθόντος.

ΙράνBoeing 737συντριβή αεροσκάφους