Κόσμος|08.01.2020 16:07

Ροχανί προς ΗΠΑ: Θα κόψουμε το πόδι των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή

Newsroom

Σε νέες απειλές προχωρά η Τεχεράνη μετά το πυραυλικό «χτύπημα» την Τρίτη εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, σε απάντηση στον φόνο από την Ουάσινγκτον του ισχυρού Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. Συνολικά 22 πύραυλοι χτύπησαν δύο στρατιωτικές βάσεις, στην Άιν αλ Άσαντ (δυτικό Ιράκ) και στην Αρμπίλ (Ιρακινό Κουρδιστάν), όπου σταθμεύουν ξένοι στρατιώτες, στην πλειονότητά τους Αμερικανοί, όπως ανακοίνωσε ο στρατός του Ιράκ.

Η πυραυλική επίθεση έγινε την ίδια ώρα που το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε εξαπολύσει το πλήγμα που πέντε ημέρες νωρίτερα σκότωσε τον Σουλεϊμανί. Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, προειδοποίησε τις ΗΠΑ την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον ίσως να «έκοψε το χέρι» του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, όμως σε απάντηση θα κοπεί το «πόδι» των Αμερικανών στην περιοχή, μετέδωσε χαρακτηριστικά το πρακτορείο Fars.

Ο Ροχανί έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον των βάσεων στο Ιράκ. Και ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αναφέρθηκε στην χθεσινή επίθεση σε σημερινό τηλεοπτικό του διάγγελμα, χαρακτηρίζοντάς τη «ένα χαστούκι στο πρόσωπο της Αμερικής». «Η στρατιωτική δράση όπως αυτή δεν επαρκεί. Το σημαντικό είναι να τερματιστεί η φθοροποιός παρουσία της Αμερικής στην περιοχή», πρόσθεσε ο Αλί Χαμενεΐ και ζήτησε εκδίκηση για τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Στο διάγγελμά του ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ απέκλεισε οποιαδήποτε επανάληψη των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον για την πυρηνική συμφωνία του 2015. Όπως επεσήμανε, η δολοφονία του Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ δείχνει ότι η ιρανική επανάσταση είναι ζωντανή, ενώ πρόσθεσε ότι οι εχθροί του Ιράν είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και αυτό το «αλαζονικό σύστημα». Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να απομακρύνουν τη συμμαχική του Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το Ισραήλ και υπογράμμισε ότι η Χεζμπολάχ δρα ως τα χέρια και τα μάτια του Λιβάνου.

Απαντώντας στις ιρανικές απειλές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του θα απαντήσει με σκληρό τρόπο σε όποιον της επιτεθεί, ενώ επανέλαβε τη στήριξή του στον φόνο από αμερικανικό πλήγμα του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. «Όποιος προσπαθήσει να μας επιτεθεί, θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα», τόνισε ο Νετανιάχου από την Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ «στέκεται πλήρως» στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου στην απόφασή του να στοχοθετήσει τον Σουλεϊμανί, επισημαίνοντας ότι ο Τραμπ θα πρέπει να λάβει συγχαρητήρια επειδή έδρασε «άμεσα, τολμηρά και αποφασιστικά».

Τα χθεσινά πυραυλικά πλήγματα αποτελούν την πρώτη απάντηση της Τεχεράνης στον φόνο του αρχιτέκτονα της στρατηγικής της στη Μέση Ανατολή και εγείρουν ανησυχίες για κλιμάκωση της περιφερειακής έντασης ή ακόμη και για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ανοικτή σύγκρουση, παρόλο που Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι γρήγορα φάνηκαν να προσπαθούν να υποβαθμίσουν την κατάσταση. Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι από τα πλήγματα δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτών της. Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ουδεμία πληροφορία για θύματα προς το παρόν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμη βρίσκονται σε φάση αποτίμηση της κατάστασης. Από την πλευρά της η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν.

ΗΠΑΙράκΧασάν ΡοχανίΚασέμ Σουλεϊμανί