Κόσμος|08.01.2020 21:12

Live: Το κρίσιμο διάγγελμα Τραμπ για το Ιράν

Newsroom

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και καθυστέρησε μισή ώρα το πολυαναμένομενο διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό, φρόντισε να δώσει εξαρχής το στίγμα του, έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τους Αμερικανούς αντιστράτηγους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτόξευσε απειλές κατά του Ιράν ενώ εκτίμησε ότι η Τεχεράνη βρίσκεται στη διαδικασία υποχώρησης.

Παράλληλα το μενού του διαγγέλματος περιελάμβανε νέες κυρώσεις κατά της χώρας της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας μάλιστα πως δεν χάθηκαν αμερικανικές ούτε ιρακινές ανθρώπινες ζωές από τις ιρανικές επιθέσεις. «Για πολύ καιρό τα κράτη ανέχονταν την συμπεριφορά του Ιράν, αυτές οι μέρες τελείωσαν», διεμήνυσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η επιδίωξη της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα απειλεί τον πολιτισμένο κόσμο.

Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε δυνητικούς τρομοκράτες», τόνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, επαναλαμβάνοντας ότι ο Ιρανός στρατηγός σχεδίαζε νέες επιθέσεις ενάντια σε αμερικανικούς στόχους.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χρησιμοποιούσαν τη στρατιωτική τους ισχύ, η οικονομική τους δύναμη είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στην Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως οι παγκόσμιες δυνάμεις μπορεί να εργαστούν για μια νέα συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα και πως πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο και ενωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη.

Η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες πρέπει να αποχωρήσουν από την ιρανική πυρηνική συμφωνία, τόνισε. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν», σημείωσε, συμπληρώντας ότι το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με κοινές προτεραιότητες όπως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου στις ΗΠΑ υπάρχει μεγάλη ανησυχία λόγω των επιθέσεων των Ιρανών σε βάσεις όπου φιλοξενούνται αμερικανικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Μάλιστα από το πρωί συνεδρίαζε το συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, όπου οι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ του παρουσίασαν τις επιλογές του οι οποίες είναι οι ακόλουθες: α) απαντάμε με τον ίδιο τρόπο, β) εκμεταλλευόμαστε την επίθεση και πάμε σε διάλογο.

Όπως εκτίμησε ο Μιχάλης Ιγνατίου τα πράγματα είναι ζόρικα καθώς ο πρόεδρος Τραμπ μιλάει πολύ και σε πολλές περιπτώσεις υποχωρεί, ενώ αυτή τη στιγμή είναι εκτεθειμένος. Είναι ενδεικτικό ότι το βράδυ της Τρίτης κλήθηκαν εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο οι Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ. Οι εισηγήσεις τους όμως δεν εισακούστηκαν. Μάλιστα ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους χαρακτήρισε ως «ντεκόρ» την παρουσία των Αμερικανών στρατηγών δίπλα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον αντιπρόεδρο Πενς. 

διάγγελμαΙράνΝτόναλντ Τραμπ